Trump közölte migrációs terveiről, hogy titkosak, aztán meglengette őket, és már nem titkosak

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Miközben közölte újságírókkal, hogy a Mexikóval kötött migrációs megállapodás titkos, azt egyelőre megtartja magának, Donald Trump négyszer is meglengette az épp kezében lévő terveket.  

Trump azért gondolta fontosnak a lengetést, hogy bebizonyítsa, igenis van megállapodás, csak még nem nyilvános. Aztán, mivel a heves mozdulatokról több száz készült, ezzel véletlenül mégis felfedte annak néhány részletét:

A már ismert tervek szerint Mexikót az Egyesült Államok biztonságos harmadik országnak minősítené, ami annyit tesz, hogy a menedékkérelmeket ott, és nem az amerikai határ túlsó oldalán bírálják majd el. 

Ami kiderült a meglengetetett iratból, az az, hogy Mexikó vállalta, megvizsgálja törvényi szabályozását, és annak lehetőségiet, hogy azt igazítsa a várható amerikai módosításokhoz. 

Kitudódott az is, hogy készült egy térségi menekültügyi terv, amely több közép-amerikai országot együttesen próbál rákényszeríteni a menedékkérelmek számának leszorítására (valahonnan számított) 45 nap alatt. 

Ez annyiban újdonság, hogy Mexikó ezidáig nem volt túl rugalmas a kérdésben, és elutasította a biztonságos harmadik országnak minősítés tervét. 

Hogy ezt elkerüljék, mindent megtesznek annak érdekében, hogy megerősítsék a déli, Guatemalai határt, ahova 6000 fős nemzeti gárdát vonultatnak fel, és a céljuk, hogy hasonlóan korszerű és hatékony eszközökkel próbálják megállítani a migrációs tömegeket, ahogy azt az amerikaiak teszik. Mexikó 45 napos határidővel vállalta, hogy lelassítja a migrációs hullámot, máskülönben beleegyezik abba, hogy az amerikaiak biztonságos harmadik országnak minősítsék. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.