Újra kell szervezni az orvosi ügyeletet Szombathelyen

Egészségügy
2019 június 12., 15:03
comments 81

Felmondta a szombathelyi orvosi ügyeleti ellátásról az önkormányzattal kötött szerződést az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) – közölte Szombathely Fidesz-KDNP-s polgármestere, Puskás Tivadar.

Puskás szerint a szerződés felbontását – a szerződésben szereplő három hónapos határidő betartásával – azért kezdeményezte a szolgálat, mert az önkormányzat 30 millió forinttal csökkentette az ellátás finanszírozására általa beterjesztett költségvetésben szereplő összeget.

A polgármester – aki több évtizeden át mentőorvos, a regionális mentőszervezet vezetője volt – azt mondta, az új ellenzéki többség által végrehajtott pénzmegvonás csökkenti a szombathelyiek biztonságát és csökkentheti az orvosi ügyeleti ellátás eddig megszokott színvonalát.

Nemény András, az Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt-frakció vezetője az MTI-nek azt mondta, ugyanannyi támogatást szavaztak meg, mint amennyi a múlt évi költségvetésben volt, csak arra a 32 millió forintra kértek volna magyarázatot, amennyivel az OMSZ több pénzt kért a szolgáltatásért, amit egyébként helyi háziorvosokkal látnak el. Az önkormányzat akkor még fideszes vezetésű egészségügyi bizottsága is úgy foglalt állást, hogy az OMSZ-szel kötött szerződést felül kell vizsgálni. „Eddig semmiféle választ nem kaptunk a mentőszervezettől a kérdéseinkre, a közgyűlés sem tárgyalt a szerződés esetleges felbontásáról” – mondta.

Puskás Tivadar szerint a költségek növekedése – például az egészségügyben végrehajtott kötelező béremelések – miatt keletkezett növekvő terheket költségvetési szervként az OMSZ nem vállalhatta magára, ezért érthető a lépése.

Nemény András szerint ha rendelkezésükre bocsátották volna a kért adatokat, és abból az derült volna ki, hogy a mentőszolgálat a szombathelyi orvosok bérére fordította az igényelt többletforrást, úgy a többletigényt is megszavazták volna, ha viszont egy állami szervezet „nagy kalapjába” folyt be a pénz, nem szeretnének többet fizetni. Szerinte Szombathelyen az orvosi ügyelet ugyanúgy megszervezhető az OMSZ bevonása nélkül is, mint az ország más településein, az ellátás pedig nem lesz kevésbé biztonságos, de olcsóbb lehet. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.