Rémisztő tempóban terjed az ebola

Őszintén rémisztőnek nevezte a mostani ebolajárványt az egyik legnagyobb egészségügyi segélyszervezet, a Wellcome Trust igazgatója, Jeremy Farrar. Az orvos a BBC-nek arról beszélt, hogy az Afrika középső részén tomboló járvány rosszabb, mint ami 2013 és 2016 között pusztított a kontinensen, és egyelőre nem mutatja jelét annak, hogy lassulna a terjedés.

Fotó: ISAAC KASAMANI/AFP

Eddigi információk szerint eddig közel 1400 emberrel végzett a vírus a Kongói Demokratikus Köztársaságban, és a héten két halálesetet jelentettek a szomszédos Ugandából is. Az országban - a mostani járvány során - ez volt az első alkalom, hogy felbukkant a vírus. 

Az ugandai egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint kedden egy öt éves fiú halt meg ebolában, szerdán pedig az 50 éves nagymamája. A kormány tájékoztatása szerint legalább hat további potenciális megbetegedésről tudnak. A fiú és nagyanyja vasárnap érkeztek vissza a Kongói Demokratikus Köztársaságból. 

Farrar elmondta a lapnak, hogy a vírus terjedése tragikus, de sajnos nem meglepő. További esetek felbukkanására számít, és szerinte teljeskörű nemzeti és nemzetközi fellépésre lenne szükség a vírus megfékezésért. 

A Kongói Demokratikus Köztársaságban tavaly augusztusban bukkant fel a vírus, azóta a megfertőzöttek nagyjából 70 százaléka, 1400 ember halt meg. Ez minden idők második legnagyobb regisztrált járványa, és hétről hétre jelentősen nő az új esetek száma. 

Korábban csak egyszer történt olyan, hogy az ebola nyolc hónappal a felbukkanása után is még terjedjen, ez a 2013 és 2016 között Nyugat-Afrikában tomboló járvány volt, melynek 11310 áldozata volt. 

A mostani eset elleni fellépést nagyban nehezíti, hogy az országban polgárháborús viszonyok uralkodnak, és katonai szabadcsapatok számos alkalommal is megtámadták az egészségügyi szervezetek táborát. Csak idén több mint 200 ilyen támadás történt, ezért pedig több jelentős szervezet kénytelen volt felhagyni munkájával, és elhagyni az ország egyes régióit. 

A BBC egészségügyi elemzője, James Gallagher szerint az mindig jelentős és aggasztó fejlemény, amikor egy újabb országra terjed tovább a vírus, és a legfontosabb kérdés most az, hogy Ugandán belül sikerül-e elszigetelni. A hatóságok több mint ötven emberről tudnak, akivel a nő és unokája kapcsolatba léphetett, az ő elkülönítésük megtörtént. 

A beszámolók szerint Uganda készült már a vírus esetleges megérkezésére, és számos lépést előre megtettek, ami mindenképp reménykeltő hír. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) éppen pénteken ülésezik az ebola miatt. Elemzők szerint a mostani járvány akár még két évig is pusztíthat, mire sikerül majd megfékezni.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.