A kormány meggondolta magát, mégsem támogatja Toroczkaiék szélsőjobboldali fesztiválját

politika
2019 június 14., 16:47
comments 194

A magyar médiában nem keltett nagy visszhangot, de a felvidéki Új Szó már június elején megírta, hogy a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága is támogatta a Felvidéki Magyar Sziget nevű szélsőséges rendezvényt.

A Political Capital munkatársa, a szélsőjobboldali szubkultúrákat kutató Hunyadi Bulcsú ezek után egy blogbejegyzésben felidézte, hogy már 12. alkalommal rendezi meg a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) a Felvidéki Magyar Sziget fesztivált a szlovákiai Alistálon. 

„A HVIM erősen beágyazott nemcsak a radikális szélsőjobboldali, de extremista körökben is: a neonáci szervezetek nemzetközi seregszemléjeként funkcionáló ún. Becsület Napja és Kitörés túra rendszeres résztvevője és egyik szervezője. A HVIM tevékenységét több ország hatóságai figyelik, több vezetőjüket is kitiltották már időszakosan Romániából” - írja Hunyadi, majd azzal folytatja, hogy „a HVIM alapítója az a Toroczkai László, aki a ‘90-es évek óta a szélsőjobboldali szcéna aktív alakja, körülbelül az ezredforduló óta pedig egyik legfőbb motorja, szervezője. Bár Toroczkai hivatalosan már nem vesz részt a szervezet vezetésében, számos programjuk kiemelt fellépője. A kapcsolat szorosságát jelzi, hogy a Jobbikból történt kiválás után, a Mi Hazánk bejegyzéséig, Toroczkai a HVIM számlájára várta az adományokat új mozgalmához.”

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke (k) bemutatja a párt az új honvédelmi, hagyományõrzõ szervezetét, a Nemzeti Légiót, 2019 májusában.
photo_camera Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke (k) bemutatja a párt az új honvédelmi, hagyományõrzõ szervezetét, a Nemzeti Légiót Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Hunyadi szerint ez olyan „behúzó” rendezvény, amelyen vegyesen szerepelnek a szélsőséges és a mainstream programelemek: beszédet mond Toroczkai László és a revizionizmusban és antiszemita összeesküvés-elméletekben utazó Raffay Ernő, lesz egy kerekasztal-beszélgetés a felvidéki magyar közéletről, a skinheadekről ódát író Oi-Kor zenekar mellett pedig zenél majd többek között a Pokolgép és a Leander Kills is.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy Toroczkai új pártját, a Mi Hazánkat feltűnően segíti a kormány, de egy ilyen rendezvény támogatása közpénzből mégis hírértékű.

Amikor erről csütörtökön a Politico is beszámolt és kérdéseket küldött a Miniszterelnökségnek, akkor szinte azonnal érkezett a válasz: visszavonják a támogatást. 

A Miniszterelnökség nyilatkozata szerint utasítást adtak a Bethlen Gábor Alapnak, hogy „egyetlen fillérrel se” támogassa a rendezvényt. Amelynek a honlapján még mindig ott van a logó:

photo_camera fmsz.info

A HVIM vezetősége péntek délután felháborodott közleményben reagált:

A Fidesz engedett a Soros-ügynökök brüsszeli nyomásának, amikor visszavonta a fesztiválunk támogatását 

címmel adnak hírt róla, hogy „a magyarországi kormány visszavonta a Mozgalmunk által szervezett XII. Felvidéki Magyar Sziget egyébként is méltatlanul kis összegű 500.000 Ft-os, pályázati úton törvényesen elnyert támogatását”, egyben felháborodását fejezi ki, hogy „a magát nemzetinek valló magyar kormány enged az általuk retorikában támadott balliberális Soros-ügynökök hangulatkeltésének. A legnagyobb gyávaságról és elvtelenségről tett tanúbizonyságot a kormány és az őket kiszolgáló Bethlen Gábor Alap, amikor egy felvidéki nemzetellenes napilap és egy brüsszeli újság gyűlöletkampányának felülve a már megítélt támogatást a rendezvény előestéjén visszavonták.” 

A nagy keserűségben mintha odáig merészkednének, hogy korrupcióval vádolják a kormányt, hiszen azt írják: „a Bethlen Gábor Alap egész Felvidéken uram-bátyám elv alapján oszt pénzt olyan rendezvényeknek, melyek csupán a támogatások lehívása okán kerülnek megrendezésre.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.