Elindul a parlamenti választásokon Strache felesége

Több 444 videó?
Szeretném
Strache bemutatja Strachét a bécsi operabálon 2019 februárjábanFotó: HELMUT FOHRINGER/AFP

Képviselőjelöltként indul az őszi parlamenti választásokon annak a Heinz-Christian Strachénak a felesége, aki miatt lemondásra kényszerült az osztrák kormány.

Philippa Strache az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) színeiben indul a szeptember 29-ére tervezetett parlamenti választásokon. Jelölését a párt egyhangúlag elfogadta. Philippa Strache neve a harmadik helyen szerepel az FPÖ bécsi listáján, erről az FPÖ bécsi elnöke, az osztrák főváros alpolgármestere, Dominik Nepp telefonon értesítette őt. A politikus arról tájékoztatott, hogy Philippa Strache elfogadta a felkérést, és örül a nagy feladatnak. 

Azt ígéri, hogy a parlamentben a családok érdekeit képviseli, és állatvédelemmel is foglalkozik. 

Heinz-Christian Strache várhatóan hétfőn jelenti be, elfogadja-e mandátumát az Európai Parlamentben. Az alkancellári és pártvezetői tisztségéről is lemondani kényszerült politikus 42. helyen szerepelt a Szabadságpárt EP-listáján; korábban pártvezetőként jelképesen választotta magának az utolsó helyet. Lemondása után már nem volt módja arra, hogy töröltesse nevét a listáról, aminek azért van jelentősége, mert Ausztriában lehetőség van arra, hogy a pártok mellett politikusra is voksoljanak az Európai Parlamenti választásokon; a szavazólapon a párt neve mellett egy üres rubrika található, ahova a választópolgár beírhatja annak a politikusnak a nevét, akit az általa választott pártból szívesen látna Brüsszelben az Európai Parlamentben. A volt alkancellár 45 000 preferenciális szavazatot kapott az Európai Parlamenti szavazás során, így lehetősége van arra, hogy mandátumot kapjon az Európai Parlamentben.

Liebe ist für alle daFotó: ALEX HALADA/AFP

A gazdasági és korrupciós ügyekben illetékes osztrák ügyészség (WKStA) csütörtökön hűtlen kezelés gyanúja miatt indított vizsgálatot Strache ellen Az ügyészség szerint vizsgálatok folynak Johann Gudenus lemondott szabadságpárti frakcióvezetővel szemben is, illetve további ismeretlen tettesek ellen különböző társulási formákban elkövetett hűtlen kezelés miatt. 

Az Osztrák Néppárt és az FPÖ koalíciójának felbomlásához vezető kormányválság május 17-én robbant ki Ausztriában, miután két német lap nyilvánosságra hozta azt a rejtett kamerás felvételt, amelyen az látható, hogy a választások előtt Strache a magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó nővel tárgyalt, akinek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért. (MTI)