Semmi megbánást nem mutatott a bíróság előtt az új-zélandi mészárlás elkövetője

terror
2019 június 14., 04:26
comments 68

Nem vallotta bűnösnek magát pénteki bírósági meghallgatásán az az ausztráliai férfi, aki 51 embert ölt meg két mecsetben, az új-zélandi Christchurch városában március 15-én, a pénteki ima idején.

Brenton Tarrant, a christchurchi mészáros egy nappal az 50 halálos áldozatot követelő terrortámadása után, már őrizetben.
photo_camera Brenton Tarrant, a christchurchi mészáros egy nappal az 50 halálos áldozatot követelő terrortámadása után, már őrizetben. Fotó: EyePress News

A 29 éves Brenton Tarrant csupán videofelvételen nyilatkozott, a Christchurchben tartott eljárás során is a maximális szigorral őrzött aucklandi börtönben volt. Vallomásában semmi megbánást nem mutatott. A szélsőjobboldali nézeteket valló férfi a fehér felsőbbrendűség eszméjének híve, egy fejkamerával élőben közvetítette merényleteit a Facebookon. Őrizetbe vétele után két elmeorvosi vizsgálat is mentálisan egészségesnek ítélte.

Tarrant következő bírósági meghallgatása augusztusban lesz, ügye tárgyalása pedig majd csak jövő májusban kezdődik. Egyébként ez az első alkalom, hogy valakit terrorizmussal vádolnak Új-Zélandon. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.