Orbán a Hableányról: Az áldozatok a vendégeink voltak

politika
2019 június 14., 04:01
comments 207

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken reggel ismét bement a Kossuth Rádió stúdiójába, és beszélt egy csomó dologról.

A miniszterelnök szerint a politikában az erő számít akkor, amikor fontos dolgokat kell elérni. A V4-ek jól állnak ebből a szempontból, ezért nincs okunk azt hinni, hogy a közelgő EU-csúcson nem érvényesítik majd az érdekeiket az EU leendő vezetőiről szóló tárgyalásokon. Erről egyeztettek a csütörtökön a héten a V4 országok vezetői. A miniszterelnök szerint kell egy olyan vezető is az EU élére, aki képviseli ezt a közép-európai magabiztosságot.

Hogy született-e konkrét V4-es javaslat az Európai Bizottság vezetői posztjára, arra Orbán nem válaszolt egyenesen. Azt mondta, készítettek egy negatív listát és egy pozitív listát is, Frans Timmermans például a negatív listán van, ugyanis Orbán szerint nem lehet olyan vezetője az Európai Bizottságnak, „aki korábban részt vett egy tagállam megtámadásában”. A pozitív listáról azonban Orbán nem volt hajlandó nevet mondani, mert szerinte ebben az időszakban ez még csak csökkentené a kiszemelt jelölt esélyeit.

A miniszterelnök ezután a messziről jött ember szerepében nagyívű fejtegetésekbe kezdett az EU működéséről, de lényegében az égvilágon semmi újat nem mondott. Meg kell állítani a bevándorlást, tiszteletet a nemzetállamoknak, keresztény kultúráról nem szabad elfeledkezni, ilyenek.

Nagy Katalin, a köztulajdonban álló Kossuth Rádió műsorvezetője ezután az egyik kérdésben azt találta mondani, hogy az Európai Parlamentben a Fidesz képviseli Magyarországot. Ez ugye nem igaz, a fideszesek mellett vannak még magyar képviselők az Európai Parlamentben. Magyarország képviseletéből kizárni az ellenzéket pedig elég erős politikai vélemény, persze ki lepődik már meg 2019-ben azon, hogy ilyen mondatok hangzanak el a magyar közmédiában. Mindegy.

Orbán hosszan beszélt arról is, marad-e a Fidesz a Néppártban, de itt sem mondott semmi lényegit. A miniszterelnök szerint a Fideszt megtámadták a Néppárt liberális pártjai, és ez nagyon buta dolog volt, ennek következménye, hogy az Európai Néppárt rosszabbul szerepelt a májusi választáson, mint 5 évvel korábban.

A Néppárt által kinevezett bölcsekkel kapcsolatban azt mondta, ő nem vizsgált országként tekint Magyarországra, hanem tárgyalópartnerként.

A gazdaságról Orbán így beszélt:

„Az emberekben van egy olyan érzés, hogy mintha most elkaptuk volna a fonalat.”

A miniszterelnök szerint most annak van itt az ideje, hogy az elért eredményeket megvédjük. Fenyegetésként jelentkezik, hogy Nyugat-Európa egyre lassabban növekedik, holott Magyarország ezekkel az államokkal kereskedik, kell nekünk az, hogy a nyugatiaknak is jól menjen.

A kormány az új költségvetésben szeretné erősíteni a növekedést, ezért irányoztak elő adócsökkentést és gazdaságfejlesztési lépéseket.

Az interjú végén a Hableány tragédiájáról is szó esett, Orbán azt mondta, drámai és megrázó eseményről van szó, az ember sosem lehet egy ilyen mentéssel elégedett, még akkor sem, ha jól ment. A miniszterelnök sokat gondolkodott azon, miért rázta meg ennyire az országot a tragédia, és arra jutott, hogy talán azért, mert az áldozatok a vendégeink voltak, a magyar pedig vendégszerető nép, és most azt látjuk, elveszítettük a vendégeinket, ezért a gyász.

„Fogunk a dél-koreai barátainkkal tárgyalni arról, hogy ők milyen emléket szeretnének állítani”

- mondta, javasolva, hogy a két ország állítson valamilyen emlékhelyet az áldozatoknak. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.