Több tonna haltetemet találtak a Holt-Tiszán

Illussztráció 2016-ból: Guba Tamás halászati őr összegyûjti az elpusztult törpeharcsákat a szolnoki Holt-Tiszán, ahol naponta több mázsa haltetemet emelnek ki a vízbőlFotó: Mészáros János

Jelentős halpusztulással szembesültek csütörtökre virradóra a szajoli Holt-Tisza II-es tóegységén a vízhez hajnalban kivonuló horgászok - írja a szoljon.hu, amely a helyszínen beszélt több illetékessel.

Szöllősi József szajoli polgármester szerint a látottak alapján közel száz mázsára saccolható az elhullott halak mennyisége.

A holtágat hasznosító cég vezetője szerint egyelőre csak találgatni lehet a tömeges halpusztulás okát: „A nagy meleg biztos közrejátszott, a víz hőmérséklete már reggel huszonhét fokos volt. Hogy került-e esetleg valamilyen mérgező anyag a tóba, azt nem tudhatjuk, egyelőre ilyet nem feltételezünk. Korábban semmi nem utalt arra, hogy probléma lenne a vízzel, előző nap halőreink bejárták a tavat, akkor még minden rendben volt.”

Az egyik halőr azt mondta, hogy „az egész terület tele van haltetemekkel, nyolc-tíz kilós busákat is találtunk. Hogy hány napot vesz igénybe, míg begyűjtjük az összes elhullott halat, az attól függ, mennyi segítséget kapunk. Jönnek önkéntesek segíteni, többségében halőrök és halászok.”

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.