Több tonna haltetemet találtak a Holt-Tiszán

természet
2019 június 14., 17:59
comments 143
photo_camera Illussztráció 2016-ból: Guba Tamás halászati őr összegyûjti az elpusztult törpeharcsákat a szolnoki Holt-Tiszán, ahol naponta több mázsa haltetemet emelnek ki a vízből Fotó: Mészáros János

Jelentős halpusztulással szembesültek csütörtökre virradóra a szajoli Holt-Tisza II-es tóegységén a vízhez hajnalban kivonuló horgászok - írja a szoljon.hu, amely a helyszínen beszélt több illetékessel.

Szöllősi József szajoli polgármester szerint a látottak alapján közel száz mázsára saccolható az elhullott halak mennyisége.

A holtágat hasznosító cég vezetője szerint egyelőre csak találgatni lehet a tömeges halpusztulás okát: „A nagy meleg biztos közrejátszott, a víz hőmérséklete már reggel huszonhét fokos volt. Hogy került-e esetleg valamilyen mérgező anyag a tóba, azt nem tudhatjuk, egyelőre ilyet nem feltételezünk. Korábban semmi nem utalt arra, hogy probléma lenne a vízzel, előző nap halőreink bejárták a tavat, akkor még minden rendben volt.”

Az egyik halőr azt mondta, hogy „az egész terület tele van haltetemekkel, nyolc-tíz kilós busákat is találtunk. Hogy hány napot vesz igénybe, míg begyűjtjük az összes elhullott halat, az attól függ, mennyi segítséget kapunk. Jönnek önkéntesek segíteni, többségében halőrök és halászok.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.