Több tonna haltetemet találtak a Holt-Tiszán

Illussztráció 2016-ból: Guba Tamás halászati őr összegyûjti az elpusztult törpeharcsákat a szolnoki Holt-Tiszán, ahol naponta több mázsa haltetemet emelnek ki a vízbőlFotó: Mészáros János

Jelentős halpusztulással szembesültek csütörtökre virradóra a szajoli Holt-Tisza II-es tóegységén a vízhez hajnalban kivonuló horgászok - írja a szoljon.hu, amely a helyszínen beszélt több illetékessel.

Szöllősi József szajoli polgármester szerint a látottak alapján közel száz mázsára saccolható az elhullott halak mennyisége.

A holtágat hasznosító cég vezetője szerint egyelőre csak találgatni lehet a tömeges halpusztulás okát: „A nagy meleg biztos közrejátszott, a víz hőmérséklete már reggel huszonhét fokos volt. Hogy került-e esetleg valamilyen mérgező anyag a tóba, azt nem tudhatjuk, egyelőre ilyet nem feltételezünk. Korábban semmi nem utalt arra, hogy probléma lenne a vízzel, előző nap halőreink bejárták a tavat, akkor még minden rendben volt.”

Az egyik halőr azt mondta, hogy „az egész terület tele van haltetemekkel, nyolc-tíz kilós busákat is találtunk. Hogy hány napot vesz igénybe, míg begyűjtjük az összes elhullott halat, az attól függ, mennyi segítséget kapunk. Jönnek önkéntesek segíteni, többségében halőrök és halászok.”