Több tonna haltetemet találtak a Holt-Tiszán

2019 június 14., péntek 17:59
146
Illussztráció 2016-ból: Guba Tamás halászati őr összegyûjti az elpusztult törpeharcsákat a szolnoki Holt-Tiszán, ahol naponta több mázsa haltetemet emelnek ki a vízből Fotó: Mészáros János

Jelentős halpusztulással szembesültek csütörtökre virradóra a szajoli Holt-Tisza II-es tóegységén a vízhez hajnalban kivonuló horgászok - írja a szoljon.hu, amely a helyszínen beszélt több illetékessel.

Szöllősi József szajoli polgármester szerint a látottak alapján közel száz mázsára saccolható az elhullott halak mennyisége.

A holtágat hasznosító cég vezetője szerint egyelőre csak találgatni lehet a tömeges halpusztulás okát: „A nagy meleg biztos közrejátszott, a víz hőmérséklete már reggel huszonhét fokos volt. Hogy került-e esetleg valamilyen mérgező anyag a tóba, azt nem tudhatjuk, egyelőre ilyet nem feltételezünk. Korábban semmi nem utalt arra, hogy probléma lenne a vízzel, előző nap halőreink bejárták a tavat, akkor még minden rendben volt.”

Az egyik halőr azt mondta, hogy „az egész terület tele van haltetemekkel, nyolc-tíz kilós busákat is találtunk. Hogy hány napot vesz igénybe, míg begyűjtjük az összes elhullott halat, az attól függ, mennyi segítséget kapunk. Jönnek önkéntesek segíteni, többségében halőrök és halászok.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt