Porig égett egy 2500 hektoliteres konyakraktár Franciaországban

külföld
2019 június 16., 14:54
comments 147

Tűzvész pusztított a délnyugat-franciaországi Charente megye egyik borgazdaságában, leégett egy 2500 hektoliteres konyakraktár. A tűz szombat délelőtt tört ki, délutánra sikerült a lángokat megfékeznie a hetven tűzoltónak Baignes-Sainte-Radegonde faluban.

"A tűz a napelemes panelekben ütött ki, és átterjedt egy 200 négyzetméteres alkoholraktárra, a választófal túloldalán álló lakóházra és egy silóra, összesen 1000 négyzetméternyi területre - közölte David Bardin, a megyei tűzoltóság századosa. "Sikerült megvédeni a lángoktól egy szomszédos lepárlót, amelyben mintegy 350 hektoliter alkohol volt, továbbá tucatnyi mezőgazdasági gépet" - tette hozzá.

A tűzoltók egész éjjel felügyelték a helyszínt, mert este még folyt az alkohol a 2500 hektoliteres kapacitású raktárból. Azt nem tudták megmondani, mennyi szesz volt pontosan az épületben.

A konyak 40 fokos égetett szesz, így nagyon gyúlékony - magyarázta Bardin százados.

Cognac térségében ritkák a szeszpárlókban és raktárakban keletkezett tűzesetek - a 2000-as évek eleje óta mintegy húsz ilyen eset fordult elő -, de nagyon veszélyesek, mert nagyon nagy hőt bocsátanak ki és kicsi a füstjük, a kék lángok alig láthatók. Az érlelés közben felgyülemlett alkoholgőz is kigyulladhat a helyiségek felső részében.

Cognac régió Európa legnagyobb égetettszesz-tároló térsége. Mintegy 550 ezer hektoliter szeszt termelnek és érlelnek itt évente. Charente megyében több mint 1500 ipari és kisipari szeszraktár, valamint mintegy ezer lepárló működik. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.