Bukaresti születésű zenész győzte győzte le az AfD jelöltjét a választáson, amire a filmipar is felkapta a fejét

Egy bukaresti születésű klasszikus zenészt, az 51 éves CDU-s Octavian Ursut választották polgármesterré a kelet-németországi Görlitzben vasárnap a második fordulóban. Egy olyan választáson, aminek jelentősége messze túlnőtt a helyi ügyeken, és komoly nemzetközi figyelmet keltett:

itt lehetett volna meg a szélsőjobboldali AfD első polgármesteri győzelme.

Octavian UrsuFotó: Sebastian Kahnert/dpa Picture-Alliance/AFP

Az első körben ugyanis még a párt jelöltje, Sebastian Wippel egykori rendőr nyert. a helyi politikában ezután mindenki beállt a CDU-s jelölt mögé, és még nemzetközi kampány is indult - Görlitzben ugyanis számos filmet forgattak a Grand Budapest Hoteltől a Becstelen Brigantyk-ig. 

Színészek és rendezők sora írta alá a petíciót, amiben arra kérték a helyieket, hogy szavazzanak az AfD és a gyűlölet ellen.

Sebastian WippelFotó: Sebastian Kahnert/dpa Picture-Alliance/AFP

A második körben végül a CDU politikusa nyert, de nem sokkal: 55,1 százalékot kapott Wippel 44,9 százalékával szemben. A választást ráadásul sokan tekintették a szeptemberi tartományi választások nagy tesztjének.

Ursu a győzelem után azt mondta, a választás végső soron nem két jelöltről szólt, hanem arról, hogy Görlitz továbbra is nyílt maradjon, ne legyen elzárkózó. Wippel szerint ugyanakkor a CDU-nak mindenki támogatására szüksége volt ellenük - szerinte ez jó jel a szászországi választások előtt. (Guardian, DW)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.