Közel 50 millió embert érintett a nagy dél-amerikai áramszünet

Több 444 videó?
Szeretném
Fotó: Carol Smiljan/NurPhoto

Visszatért az áramszolgáltatás vasárnap estére Argentínában, Uruguayban és Paraguayban, miután egész nap szinte teljes áramszünet volt.

Közel 50 millió ember már kora reggel, 7 óra tájban nélkülözni volt kénytelen az áramot, és csak tizenkét órával később tért vissza a normális állapot. 

Paraguayi tájékoztatás szerint az Argentínával közösen működtetett Yacyretá vízerőmű generátorai álltak le egyelőre ismeretlen okból. Argentínában és Uruguayban leállt a vasúti közlekedés, nem működtek sehol a közúti jelzőlámpák. Paraguaynak csupán a déli részét érintette a kimaradás.

Az Edesur argentin áramszolgáltató szóvivője példa nélkülinek nevezte az áramszünetet. Az argentin energiaszolgáltató titkárság vezetője, Gustavo Lopetegui az áramszolgáltatás visszaállítása után tartott sajtóértekezletén úgy fogalmazott: „Valami nagyon súlyos dolog történt, aminek nem lett volna szabad megtörténnie”. A hatóságok csak annyit közöltek eddig, hogy nem emberi beavatkozás, hanem technikai probléma volt az ok. (MTI)