Nem a „migrációs nyomás” miatt vezényelnek polgárőröket és katonákat a határra, hanem mert nincs elég rendőr

2019 június 17., hétfő 6:17
220

Egy nyugalmazott alezredes azt mondta a Népszavának, hogy azért nem a migrációs nyomás miatt, hanem azért vezényelnek polgárőröket és katonákat a határra, mert nincs ott elég rendőr.

A katonák júniusban, júliusban és augusztusban váltásonként 200-an látnak el „támogató feladatokat” a magyar-szerb határon, de a lap azt írja, a statisztikai adatok alapján nem indokolt a nyári erősítés, mert a „migrációs nyomás” nem nő jelentősen.

A police.hu-n összesítése szerint a 22. héten (május 27-június 2.) 34 esetben akadályoztak meg tiltott határátlépést, 78 embert tartóztattak fel és kísértek vissza az ideiglenes biztonsági határzáron, és 4 ügyben fogtak el, állítottak elő, vontak eljárás alá embereket. Tavaly ugyanilyenkor 22-97-1 volt az arány, míg két éve 273 tiltott határátlépést akadályoztak meg, 142 embert kísértek vissza a határon, és 13 eljárást indítottak. A Népszava azt írja, idén március 25. és 31. között 7 esetben akadályoztak meg tiltott határátlépést, 326 embert kísértek vissza a határon, és 15 eljárást indítottak. Az adatok nem támasztják alá, hogy nyáron, a jó idő miatt indulna meg a „migránsáradat”.

A polgárőrség vezetése nem árulta el, milyen konkrét munkát végeznek tagjaik a határszakaszon, és ehhez milyen előzetes kiképzést kaptak.

Magyar Zoltán nyugalmazott rendőralezredes, a záhonyi határforgalmi kirendeltség volt vezetője a Népszavának azt mondta:

„Nincs ember, ez az igazi ok, amiért polgárőröket meg katonákat kell bevetni. Hiába volt a sok plakát meg toborzás, a határvadász pozíció cseppet sem vonzó, főleg a fiatalok számára.”

Úgy látja, inkább biodíszletnek kellenek a polgárőrök és a katonák, mert a rendőrök egyedül nem járőrözhetnek, és a nyári szabadságolások kiélezetté teszik a létszámgondokat.

Az is gond, hogy a déli határra átvezényelt rendőrök helyett az állomáshelyükön maradóknak többet kell dolgozniuk, és a túlórákat nem pénzben, hanem szabadnapban váltják meg, de lassan már ez is nehézkes, mert nincs ember, aki a helyükre álljon. (Népszava)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt