Nem lesz előrehozott választás Észak-Macedóniában

külföld
2019 június 17., 08:33
comments 18

Az előzetes bejelentésekkel ellentétben mégsem kezdeményez előrehozott parlamenti választást Észak-Macedóniában Zoran Zaev miniszterelnök, inkább kormányátalakítással oldja meg a belpolitikai feszültségeket – közölte a Vesti.mk szkopjei hírportál.

Zoran Zaev vasárnap este a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) központi bizottságának ülése után kiemelte, hogy már nem látja szükségesnek az előrehozott választásokat, mert a tárgyalások az EU-val jól haladnak, és már júniusban, de legkésőbb októberig közölheti Brüsszel, hogy mikor kezdődhetnek meg a hivatalos csatlakozási tárgyalások.

Korábban a miniszterelnök a kormányon belüli feszültségekkel és az európai integráció lassú folyamatával, illetve a csatlakozást előkészítő tárcák eredménytelenségével indokolta azt, hogy előrehozott parlamenti választást szeretne.

A vasárnapi pártesemény után Zoran Zaev kiemelte, a hónap végéig 8 miniszterét váltja le, és ezután Szkopje hatékonyabban tud az EU-csatlakozásra koncentrálni. Azt mondta: a kormányt most nem lenne jó feloszlatni, mert akkor a NATO-csatlakozás előkészítése és az európai integrációs folyamat is leállna pár hónapra.

Zoran Zaev észak-macedóniai miniszterelnök
photo_camera Zoran Zaev észak-macedóniai miniszterelnök Fotó: Aris Oikonomou/AFP

Zoran Zaev a közelmúltban tisztújítást kezdeményezett a pártja minden helyi szervezetében, majd a párt végrehajtó bizottságát is feloszlatta. A tisztújítás célja a párton belüli feszültségek kezelése volt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.