Nem lesz előrehozott választás Észak-Macedóniában

2019 június 17., hétfő 8:33
22

Az előzetes bejelentésekkel ellentétben mégsem kezdeményez előrehozott parlamenti választást Észak-Macedóniában Zoran Zaev miniszterelnök, inkább kormányátalakítással oldja meg a belpolitikai feszültségeket – közölte a Vesti.mk szkopjei hírportál.

Zoran Zaev vasárnap este a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) központi bizottságának ülése után kiemelte, hogy már nem látja szükségesnek az előrehozott választásokat, mert a tárgyalások az EU-val jól haladnak, és már júniusban, de legkésőbb októberig közölheti Brüsszel, hogy mikor kezdődhetnek meg a hivatalos csatlakozási tárgyalások.

Korábban a miniszterelnök a kormányon belüli feszültségekkel és az európai integráció lassú folyamatával, illetve a csatlakozást előkészítő tárcák eredménytelenségével indokolta azt, hogy előrehozott parlamenti választást szeretne.

A vasárnapi pártesemény után Zoran Zaev kiemelte, a hónap végéig 8 miniszterét váltja le, és ezután Szkopje hatékonyabban tud az EU-csatlakozásra koncentrálni. Azt mondta: a kormányt most nem lenne jó feloszlatni, mert akkor a NATO-csatlakozás előkészítése és az európai integrációs folyamat is leállna pár hónapra.

Zoran Zaev észak-macedóniai miniszterelnök Fotó: Aris Oikonomou/AFP

Zoran Zaev a közelmúltban tisztújítást kezdeményezett a pártja minden helyi szervezetében, majd a párt végrehajtó bizottságát is feloszlatta. A tisztújítás célja a párton belüli feszültségek kezelése volt. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt