Nem lesz előrehozott választás Észak-Macedóniában

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Az előzetes bejelentésekkel ellentétben mégsem kezdeményez előrehozott parlamenti választást Észak-Macedóniában Zoran Zaev miniszterelnök, inkább kormányátalakítással oldja meg a belpolitikai feszültségeket – közölte a Vesti.mk szkopjei hírportál.

Zoran Zaev vasárnap este a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) központi bizottságának ülése után kiemelte, hogy már nem látja szükségesnek az előrehozott választásokat, mert a tárgyalások az EU-val jól haladnak, és már júniusban, de legkésőbb októberig közölheti Brüsszel, hogy mikor kezdődhetnek meg a hivatalos csatlakozási tárgyalások.

Korábban a miniszterelnök a kormányon belüli feszültségekkel és az európai integráció lassú folyamatával, illetve a csatlakozást előkészítő tárcák eredménytelenségével indokolta azt, hogy előrehozott parlamenti választást szeretne.

A vasárnapi pártesemény után Zoran Zaev kiemelte, a hónap végéig 8 miniszterét váltja le, és ezután Szkopje hatékonyabban tud az EU-csatlakozásra koncentrálni. Azt mondta: a kormányt most nem lenne jó feloszlatni, mert akkor a NATO-csatlakozás előkészítése és az európai integrációs folyamat is leállna pár hónapra.

Zoran Zaev észak-macedóniai miniszterelnökFotó: Aris Oikonomou/AFP

Zoran Zaev a közelmúltban tisztújítást kezdeményezett a pártja minden helyi szervezetében, majd a párt végrehajtó bizottságát is feloszlatta. A tisztújítás célja a párton belüli feszültségek kezelése volt. (MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.