Strache nem veszi át a mandátumát az Európai Parlamentben

Több 444 videó?
Szeretném

Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) lemondott elnöke nem fogadja el az európai parlamenti választáson szerzett mandátumát - jelentette be a botrányba keveredett osztrák politikus hétfőn, a Facebookon közzétett videoüzenetében.

„Ez nem politikai számítás, és végképp nem valamiféle egyezség eredménye, hanem egy személyesen meghozott döntés” - indokolt Strache. Elmondása szerint „a feleségével, családjával és a bizalmasaival folytatott hosszú beszélgetések után” döntött úgy, hogy nem fogadja el az EU-mandátumot.

Arról is beszélt, hogy a politikai életbe csak azután térhet vissza, miután az Ibizán készült felvétel hátterét teljeskörűen tisztázták. Politikai tevékenységét a későbbiekben Ausztriában, illetve szülővárosában, Bécsben szeretné folytatni.

Ausztriában a szavazásra jogosultaknak lehetőségük van arra, hogy a pártok mellett politikusokra is voksoljanak az európai parlamenti választásokon. A szavazólapon a párt neve mellett egy üres rubrika található, ahova a választópolgár beírhatja annak a politikusnak a nevét, akit az általa választott pártból szívesen látna az Európai Parlamentben. A volt alkancellár 45 000 preferenciális szavazatot kapott a választáson, így lehetősége volt arra, hogy mandátumot szerezzen az Európai Parlamentben. (MTI)

Az alkancellár lemondásához vezető botrányt ebben a videóban foglaltuk össze: