21 hónapra ítéltek egy új-zélandi férfit, aki megosztotta a christchurch-i terrorista videóját

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Kedden 21 hónapnyi börtönre ítéltek egy új-zélandi üzletembert, amiért megosztott egy videót a márciusi támadásról, melyben egy szélsőjobboldali terrorista egy christchurch-i mecsetben lévő embereket lőtt le, összesen 51 embert meggyilkolva. 

A terrosita a támadást Facebookon élőben közvetítette, Philip Arps pedig ezt a videót osztotta tovább. Amikor a bíró, Stephen O’Driscoll rákérdezett a videó megosztására, Arps csodálatosnak nevezte azt, és semmiféle empátiát nem mutatott az áldozatok iránt. 

A bíró szerint Arpsnak erőteljes és bűnbánatot nem érző gondolatai vannak a muszlim közösséggel szemben, és gyűlöletbűncselekményt követett el. A bíró kitért arra is, hogy Arps magát Rudolf Hess-hez hasonlította. 

A vád szerint Arps 30 embernek küldte el a videókat, és egyiküktől azt is kérte, hogy tegyen rá egy célkeresztet és egy halottszámlálót, hogy internetes mém lehessen belőle. 

A terrortámadás után az ország miniszterelnöke, Jacinda Ardern nemzetközi összefogást sürgetett, hogy a közösségi oldalakról gyorsabban és hatékonyabban lehessen eltűntetni a szélsőséges, gyűlöletkeltésre alkalmas tartalmakat. Az új törvények alapján akár 14 évet is kaphatott volna Arps, akit ügyvédje szerint nem kellett volna börtönbe küldeni, mivel szerinte az elkövetett tettek alapján, és nem a világnézete alapján kell elítélni a férfit. Az ítélet után Arps fellebbezett. (AP)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.