A túlélőket mentő hajósokat idéznék be tanúként a Hableány balesetében

A Hableány elsüllyedése után a vízből túlélőket mentő hajósok tanúmeghallgatását kezdték a dunai hajóbaleset ügyében zajló vizsgálatban az elsüllyedt sétahajót üzemeltető, az ügyben sértettnek minősített Panoráma Deck Kft. jogi képviselői. Egyikük, Sógor Zsolt tájékoztatása szerint ezek a tanúk "pontosan beszámolhatnak arról, hogy mit hallottak, illetve nem hallottak a térségben hajózók rádióforgalmazásából.

A nyomozás eddigi adatai és a gyanúsítás szerint a Viking Sigyn szállodahajó úgy akarta megelőzni a Hableányt, hogy a hajózási szabályzat előírásait megszegve nem vette fel a kapcsolatot a magyar hajó személyzetével. A szállodahajó május 29-én utolérte a Margit hídnál a Hableány sétahajót, amely az ütközéstől azonnal elsüllyedt, a 33 dél-koreai utas, illetve a magyar matróz és a kapitány közül mindössze hét távol-keleti turista élte túl a balesetet.

A 28 halálos áldozatot követelő tragédia ügyében a magyar hatóságok a szállodahajó ukrán kapitányát, Jurij C.-t gyanúsították meg. Őt várhatóan a szakértői vélemények elkészülte után hallgathatják ki. (Magyar Nemzet via MTI)