Kiutasítottak egy német cserediákot Oroszországból, miután cikket írt egy környezetvédelmi tüntetésről

Kiutasítottak egy német cserediákot a befogadó orosz egyetemről, és az országot is el kellett hagynia, miután cikket írt az országban zajló környezetvédelmi tüntetésről. 

A Moscow Times beszámolója szerint Lukas Latz a berlini Freie Egyetem diákja, és a szentpétervári állami egyetem vendéghallgatója volt, és áprilisban cikket írt egy német oldalra a Cseljabinszk városában a rézbányák ellen zajló tüntetésekről. A városban már évek óta próbálták megakadályozni az új bánya nyitását, mivel szerintük ez még tovább rombolná az amúgy is rossz állapotban lévő környezetet. 

A cikk miatt május végén Latzot kihallgatta a rendőrség, és négyezer rubelre, azaz mintegy 17500 forintra büntették meg, mivel úgy írt cikket, hogy nem rendelkezett munkavállalói vízummal. Latz saját elmondása szerint próbálta elmagyarázni a rendőröknek, hogy ő Kelet-Európáról tanul az egyetemen, és elsősorban a tanulmányai miatt interjúzott a tüntetőkkel, de ez nem hatotta meg a hatóságot. 

A rendőrség szerint ugyanis a cikk megjelenésével megszegte a hallgatói vízuma feltételeit, és az nem érv a számukra, hogy a fiatal a szakdolgozata részeként írta a cikket. A múlt héten pedig az egyetem közölte, hogy nem fejezheti be a félévét, és hét napja van elhagyni az országot. 

Latz a Facebookon arról írt, hogy az egyetem nem adott a számára hivatalos magyarázatot, amikor pedig a Moscow Times érdeklődött az egyetemnél, azt mondták, hogy a német fiatal két ponton is megsértetette a szabályokat, de azt nem árulták el, hogy miben. Latz nagyon sajnálja, hogy kirakták a városból, amit nagyon megszeretett az elmúlt kilenc hónapban.

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.