Kiutasítottak egy német cserediákot Oroszországból, miután cikket írt egy környezetvédelmi tüntetésről

külföld
2019 június 18., 11:09
comments 102

Kiutasítottak egy német cserediákot a befogadó orosz egyetemről, és az országot is el kellett hagynia, miután cikket írt az országban zajló környezetvédelmi tüntetésről. 

A Moscow Times beszámolója szerint Lukas Latz a berlini Freie Egyetem diákja, és a szentpétervári állami egyetem vendéghallgatója volt, és áprilisban cikket írt egy német oldalra a Cseljabinszk városában a rézbányák ellen zajló tüntetésekről. A városban már évek óta próbálták megakadályozni az új bánya nyitását, mivel szerintük ez még tovább rombolná az amúgy is rossz állapotban lévő környezetet. 

A cikk miatt május végén Latzot kihallgatta a rendőrség, és négyezer rubelre, azaz mintegy 17500 forintra büntették meg, mivel úgy írt cikket, hogy nem rendelkezett munkavállalói vízummal. Latz saját elmondása szerint próbálta elmagyarázni a rendőröknek, hogy ő Kelet-Európáról tanul az egyetemen, és elsősorban a tanulmányai miatt interjúzott a tüntetőkkel, de ez nem hatotta meg a hatóságot. 

A rendőrség szerint ugyanis a cikk megjelenésével megszegte a hallgatói vízuma feltételeit, és az nem érv a számukra, hogy a fiatal a szakdolgozata részeként írta a cikket. A múlt héten pedig az egyetem közölte, hogy nem fejezheti be a félévét, és hét napja van elhagyni az országot. 

Latz a Facebookon arról írt, hogy az egyetem nem adott a számára hivatalos magyarázatot, amikor pedig a Moscow Times érdeklődött az egyetemnél, azt mondták, hogy a német fiatal két ponton is megsértetette a szabályokat, de azt nem árulták el, hogy miben. Latz nagyon sajnálja, hogy kirakták a városból, amit nagyon megszeretett az elmúlt kilenc hónapban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.