Több százan tiltakoztak Csíkszeredában az úzvölgyi incidens miatt

külföld
2019 június 18., 17:07
comments 290

Több száz, Székelyföld különböző térségeiből érkezett tüntető követelte kedden Hargita megye prefektusának lemondását Csíkszeredában  az Erdélyi Magyar Néppárt tüntetésén, amit az úzvölgyi katonatemető körüli botrány miatt hirdettek meg.

Résztvevõk az Erdélyi Magyar Néppárt tüntetésén Csíkszeredában
photo_camera Résztvevõk az Erdélyi Magyar Néppárt tüntetésén Csíkszeredában Fotó: Veres Nándor/MTI/MTVA

A csíkszerdai, illetve Székelyudvarhelyről, Gyergyószentmiklósról, Sóvidékről, Szentegyházáról és Marosvásárhelyről érkezett tüntetők „Kegyeletsértés!”, „Nem hagyjuk a temetőnket”, „Mondjon le a prefektus!”, „Védjük meg magunkat, védjük meg Erdélyt!” feliratú molinókat emeltek a magasba.

Csomortányi István, az EMNP elnöke a tüntetésen mondott beszédében úgy értékelte: most már leplezetlen módon, közvetlen ostrom zajlik az erdélyi magyarság ellen. „Nincs szükségünk Erdélyben helytartókra, ezért követeljük Jean-Adrian Andrei (Hargita megyei) prefektus lemondását! Nem felelhetnek megyéinkért olyanok, akik nem a helyi lakosság érdekeit képviselik. Nincs szükségünk bukaresti, minisztériumi gyámságra, ezért követeljük, hogy az úzvölgyi katonatemetőt hagyják jogos tulajdonosánál, Csíkszentmárton községnél. Ugyanakkor követeljük, hogy a szomszéd megyék által elcsatolt területeket adják vissza községeink fennhatósága alá” - jelentette ki az EMNP elnöke.

photo_camera Fotó: Veres Nándor/MTI/MTVA

A tüntetés végén tiltakozó nyilatkozatot olvastak fel, amelyben többek között Jean-Adrian Andrei prefektus lemondását kérik - írta a Székelyhon.ro.

Az erdélyi magyarok áprilisban szembesültek azzal, hogy moldvai, Bákó megyei Darmanesti (Dormánfalva) önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki a székelyföldi Csíkszentmártonhoz tartozó, mára már elnéptelenedett hegyvidéki Úzvölgye első világháborús magyar katonai temetőjében. Június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román emlékmű ortodox szertartással végzett felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni a temetőfoglalást. (Székelyhon/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.