5,95 milliárd forintot lehetett keresni a dohánymonopóliummal

2019 június 20., csütörtök 6:12
53

 3,43 milliárd forint osztalékot fizetett ki tulajdonosainak 2018-ban a monopolhelyzetben lévő dohánynagykereskedőcég, az Országos Dohányboltellátó Kft. (Odbe), írja a hvg.hu.  

Az elmúlt évek adatainak összesítése után a lap arra jutott:

2015 óta összesen 5,95 milliárd forint osztalékot fizettek ki a cégnél a tulajdonosoknak, ehhez még 2019-ben jöhet újabb 3,7 milliárd.

A koncessziós díjakból, illetve társasági adóból eközben az államnak összesen 1,3 milliárd forint bevétele volt ugyanebben az időszakban.

A dohány-kiskereskedelmet 2013-ben, a nagykereskedelmet pedig 2015-ben államosították, az Odbe adja el a dohánytermékeket a trafikoknak. Az Odbe kisebbségi tulajdonosa a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. (a brit British American Tobacco leányvállalata), és tulajdonosa a Sánta János családjához tartozó Tabán Trafik Zrt. A hódmezővásárhelyi Sánta János pedig Lázár János „ismerőse” - a trafiktörvény egyik változata 2012-ben az ő számítógépét is megjárta. (hvg.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt