A fóka nemcsak, hogy tud énekelni, de képes visszaénekelni egy tetszőleges dallamot

kúpos fókák képesek komplikáltabb hangképzésre és komplett dallamok visszadúdolására, állapíthatták meg a skóciai St. Andrews egyetem kutatói, miután három fókának megtanították a Twinkle, Twinkle, Little Star, magyarországon a Hull a pelyhes fehér hóként ismert altatót, illetve a Csillagok háborújának főcímdalát.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, mennyire flexibilis a fókák hangképzése, és mint kiderült, eléggé: nemcsak a saját maguk által keltett hangokat tudták visszaadni, hanem később lejátszott dallamokat is visszaénekeltek, ráadásul olyan hangokat is elkezdtek használni, amik az alap fókahangtárból hiányoznak.

A kutatók ezzel bebizonyították, hogy a fóka képes elemeire bontania egy hangsort, és ezeket az elemeket képes osztályozni, majd újra felhasználni akkor is, ha ezeket a hangokat magától nem használta volna. Nem volt könnyű a folyamat, sokat kellett őket tanítani, de a videón látható eredmény magáért beszél.

„Valószínű tehát, hogy emberi hangokat is képesek lennének megformálni, kérdés persze, hogy értenék-e, amit mondanak. Ez egy következő kísérlet tárgya lesz" - mondta Amanda Stansbury a BBC-nek. (HuffPo)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.