A fóka nemcsak, hogy tud énekelni, de képes visszaénekelni egy tetszőleges dallamot

2019 június 21., péntek 21:26
101

kúpos fókák képesek komplikáltabb hangképzésre és komplett dallamok visszadúdolására, állapíthatták meg a skóciai St. Andrews egyetem kutatói, miután három fókának megtanították a Twinkle, Twinkle, Little Star, magyarországon a Hull a pelyhes fehér hóként ismert altatót, illetve a Csillagok háborújának főcímdalát.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, mennyire flexibilis a fókák hangképzése, és mint kiderült, eléggé: nemcsak a saját maguk által keltett hangokat tudták visszaadni, hanem később lejátszott dallamokat is visszaénekeltek, ráadásul olyan hangokat is elkezdtek használni, amik az alap fókahangtárból hiányoznak.

A kutatók ezzel bebizonyították, hogy a fóka képes elemeire bontania egy hangsort, és ezeket az elemeket képes osztályozni, majd újra felhasználni akkor is, ha ezeket a hangokat magától nem használta volna. Nem volt könnyű a folyamat, sokat kellett őket tanítani, de a videón látható eredmény magáért beszél.

„Valószínű tehát, hogy emberi hangokat is képesek lennének megformálni, kérdés persze, hogy értenék-e, amit mondanak. Ez egy következő kísérlet tárgya lesz" - mondta Amanda Stansbury a BBC-nek. (HuffPo)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt