Csak a trafikokban lehet majd e-cigit venni, ha elfogadják Lázár javaslatát

politika
2019 június 21., 11:03

Szigorítana a 2011-ben elfogadott trafiktörvényen az a javaslat, amit Lázár János dohágyügyi biztos nyújtott be csütörtökön a parlamentnek. 

  • Ezek szerint e-cigit is csak tarfikban lehetne kapni;
  • csökkenne a trafikok száma;
  • az is reklámnak számít, ha külön kivilágított helyre helyezik a dohánytermékeket, vagyis ez is tilos lesz;
  • de engedné, hogy a trafikosok zsebkendőt is árulhassanak,
  • az e-cigik töltőfolyadéka pedig még olcsóbb is lenne.  

Lázár azt akarja, hogy a jövőben a kiegíszítő termékeket, valamint az  új dohánytermék-kategóriák kiegészítő termékek és az e-cigaretták minden formáját csak dohányboltokban lehessen árulni. A kiegészítő termék fogalmában a felsoroltak között megjelenik a jövőben a vízipipa is, ami eddig is ide tartozott, csak nem volt nevesítve. 

Valamint a fiatalkorúak védelmére vonatkozó rendelkezéseket erre a  termékkörre is kiterjesztené. Szigorodnak továbbá a bírságolásra vonatkozó rendelkezések is, így a korábbinál több esetben lesz kötelező jogsértés esetén bírság alkalmazása. 

És  tovább csökkenne a dohánytermékek értékesítési helyeinek száma is. A törvényjavaslat a kiadható koncessziók küszöbértékét is megemeli 3000 főről 4000 főre. Vagyis a 4000 fő alatti településeken maximum csak egy trafik működhet.  

A dohánytermékek közvetett reklámozására vonatkozó rendelkezések pedig úgy szigorodnának, hogy például ne lehessen kiemelt, megvilágított helyen népszerűsíteni a kiegészítő termékeket, ha a reklmámozott termék neve ugyanaz vagy hasonló, mint a dohányterméké. 

Lázár a dohányboltok termékkörét is csak annyival bővítené, hogy lehessen papírzsebkendőt kapni. Ugyanakkor megjegyzte, hogy „a javaslat továbbra is élesen el kívánja választani a »vegyesboltot« a dohánybolttól”.

A részletes indoklás megjegyzi, hogy szigorítani kell a trafikokban kapható termékek körét, mert „jellemző példa, hogy a trafikban eddig is lehetett helyben fogyasztható kávét kapni, de az erre szolgáló gép sok esetben forró csokoládét, vagy teát is képes készíteni, így indokolatlan e vonatkozásban a tilalmazás”. Ugyanakkor pontosítaná a cukorka fogalmát is. 

A módosító alapján a nikotinmentes e-cigaretta töltőfolyadék is jövedéki termékké válna, és az „illegális kereskedelem felszámolásának érdekében” az árát a jelenlegi 55 forint helyett milliliterenként egységesen 20 forintban rögzítenék. De ezeket is csak dohányboltokban lehetne kapni. 

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.