Feleannyi idő alatt nő meg a génmódosított lazac, amit már árulnak is Kanadában

A testépítés új fokozatára kapcsolt az amerikai élelmiszeripar, egészen pontosan az indianai AquaBounty nevű cég, amely először kapott engedélyt arra, hogy génmódosított haszonállatot dobjon piacra.

A tartályokban (lásd fent) nevelt lazacoknak a génmódosításnak hála elegendő 18 hónap, hogy elérjék a versenysúlyukat, azaz a 4,5 kilogrammot. Ez egy rendes lazacnak három évbe telik, sőt a cég szerint nem kell kétszer annyi táplálék sem.  A cég tervei szerint jövőre nőhetnek meg az idén született lazacok olyan nagyra, hogy értékesíteni lehessen őket. Először Kaliforniát fogják célba venni, ahol a legengedékenyebb a szabályozás. 

A kérdés most, hogyan reagál a piac az új termékre, hiszen az USA-ban az elmúlt években komoly fenntartással kezelik a fogyasztók a génmódosított ételek fogyasztását: az amerikaiak kétharmada kerüli ezeket az ételeket. Itt főként növényekre, szójára és kukoricára kell gondolni.

A cég elképzelése éppen ezért az, hogy viszonteladóknak értékesíti a húst, éttermeknek és bisztróknak. „Ők majd eldöntik, hogy feltüntetik-e, hogy génmódosított ételt árulnak, vagy sem” - közölte a cég vezetője, Sylvia Wulf.

A cég azzal érvel - amellyel újabban sok más, génmódosított élelmiszer-előállítással foglalkozó cég -, hogy ilyen élőlényt sima keresztezéssel is össze lehet hozni, tehát egyáltalán nem is volna szükséges feltüntetniük, hogy génmódosított lazacról van szó. A lazacok DNS-ét olyan halfajta génjével egészítették ki, amely gyorsabb növekedésre képes.

Peter Bowyer, az AquaBounty munkatársának ujját látjuk, amint egy módosított ikrára mutat kikelés közben.Fotó: Michael Conroy/AP

„Egy gént leszámítva ugyanolyan lazac, mint a többi” - közölte Wulf.

Az amerikai szabályozás egyelőre nem kötelező érvényű és nem egységes, ez legközelebb 2022-ben következhet be. Trump elnök ráadásul ebben a hónapban rendeletet adott ki, hogy a hatóságok egyszerűsítsék a szabályozást a génmanipulációval foglalkozó élelmiszercégek számára. 

 Addig pusztán ajánlások vannak, a szabályozás pedig nemcsak a "génmódosított" vagy "génmanipulált" kifejezést engedi meg a csomagoláson, hanem a "biológiailag manipulált" jelzést is, ami a hatóságok szerint félrevezető lehet. (AP)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.