Megmérgeztek 500 példányt egy kihalás szélén álló keselyűfajból

ÁLLAT
2019 június 21., 11:53
comments 49

Több mint 500 különösen veszélyeztetett keselyűt mérgeztek meg orvvadászok Botswanában. A keselyűk többsége kihalás szélén álló fehérhátú keselyű volt, de voltak köztük más veszélyeztetett egyedek is. Összesen 539 madár hullott el, közülük kettő sas.

A kormány gyanítja, hogy a mérgezés három elefánt tetemén keresztül történhetett, amelyet az orvvadászok megmérgeztek. Gyakran tesznek így, a tetemek fölött keringő madarak ugyanis felfednék a tevékenységüket.

Természetvédők szerint az eset nagyságrendje akkora, hogy ez az egyik legnagyobb dokumentált mészárlás, amit veszélyeztetett fajok ellen valaha elkövettek.

photo_camera Fotó: Jean-Paul Chatagnon/Biosphoto

Jelenleg párzási időszak van a keselyűk életében, így a mérgezésnek jóval nagyobb hatása lehet. Egy keselyűkkel foglalkozó természetvédő egyesület elnöke azt mondta, a keselyűk későn és lassan szaporodnak, ezért több mint 500 egyed elvesztése egyetlen hét alatt “felfoghatatlan”. Szerinte az állomány képtelen lesz pótolni a most elhullott példányokat “a mi életünk során”. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt