Véres családi titkokra derült fény Trump hadügyminiszterének lemondása után

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Kedden váratlanul lemondott az amerikai ügyvezető védelmi miniszter, Patrick Shanahan. Donald Trump elnök a lemondást azzal indokolta, hogy Shanahan szeretne némi időt a családjával tölteni.

A lemondás valódi okát végül az amerikai sajtó tárta fel: a hadügyér és volt felesége egy alkalommal család verekedésbe keveredett egymással, egy második alkalommal pedig Shanahan fia verte véresre saját édesanyját. Mindkét ügyről tudtak az amerikai hatóságok, a második incidensben jogerős ítélet is született, ez azonban mégsem derült ki a kongresszusi meghallgatáson.

„Nagyon jó átvilágítási módszerünk van” – jelentette ki ehhez képest kedden Trump a lemondásról szóló tájékoztatón. Mint kiderült, mégsem lehetett annyira jó az átvilágítás, ha Shanahan rögtön lemondani kényszerült, amint a Washington Post megírta a családi verekedések történetét.

Shanahan és volt felesége 2010-ben verekedett össze annyira, hogy rendőrségi eljárás lett belőle, a feleséget le is tartóztatták, végül az ügyet ejtették. 2011-ben pedig a férjnek kellett a feleség segítségére sietnie, miután fiuk egy baseballütővel véresre és eszméletlenre verte a nőt. A fiút, aki ígéretes játékosnak számított, végül elítélték, de büntetését jelentősen csökkentették.

Nem Shanahan az első, akit a kongresszusi átvilágításon tisztának találtak, ám később kiderült, nem makulátlan a múltja: hasonló cipőben jártak más, már leváltott Trump-jelöltek, mint Mark Green, Philip Bilden, Ronny L Jackson, Andrew Puzner, Heather Nauert is.

Shanahant azután jelölte a védelmi miniszteri posztra Trump, hogy James N. Mattis lemondott. 2019 január 1-től volt megbízott miniszter. 2017-től helyettes védelmi miniszter volt, korábban pedig 30 évig a Boeing repülőgépgyártó óriáscégnek dolgozott, az ottani alelnöki posztját adta föl a kormányzati munkáért.

Donald Trump kedden közölte, Mark Espert jelöli ügyvezető védelmi miniszternek. „Ismerem Markot, és nincs kétségem, hogy fantasztikus munkát végez majd” – írta Twitter-bejegyzésében az elnök. (The Washington Post/Jezebel/Usa Today/MTI) (Fotó: AP)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.