Véres családi titkokra derült fény Trump hadügyminiszterének lemondása után

Tbg
2019 június 21., péntek 14:04
201

Kedden váratlanul lemondott az amerikai ügyvezető védelmi miniszter, Patrick Shanahan. Donald Trump elnök a lemondást azzal indokolta, hogy Shanahan szeretne némi időt a családjával tölteni.

A lemondás valódi okát végül az amerikai sajtó tárta fel: a hadügyér és volt felesége egy alkalommal család verekedésbe keveredett egymással, egy második alkalommal pedig Shanahan fia verte véresre saját édesanyját. Mindkét ügyről tudtak az amerikai hatóságok, a második incidensben jogerős ítélet is született, ez azonban mégsem derült ki a kongresszusi meghallgatáson.

„Nagyon jó átvilágítási módszerünk van” – jelentette ki ehhez képest kedden Trump a lemondásról szóló tájékoztatón. Mint kiderült, mégsem lehetett annyira jó az átvilágítás, ha Shanahan rögtön lemondani kényszerült, amint a Washington Post megírta a családi verekedések történetét.

Shanahan és volt felesége 2010-ben verekedett össze annyira, hogy rendőrségi eljárás lett belőle, a feleséget le is tartóztatták, végül az ügyet ejtették. 2011-ben pedig a férjnek kellett a feleség segítségére sietnie, miután fiuk egy baseballütővel véresre és eszméletlenre verte a nőt. A fiút, aki ígéretes játékosnak számított, végül elítélték, de büntetését jelentősen csökkentették.

Nem Shanahan az első, akit a kongresszusi átvilágításon tisztának találtak, ám később kiderült, nem makulátlan a múltja: hasonló cipőben jártak más, már leváltott Trump-jelöltek, mint Mark Green, Philip Bilden, Ronny L Jackson, Andrew Puzner, Heather Nauert is.

Shanahant azután jelölte a védelmi miniszteri posztra Trump, hogy James N. Mattis lemondott. 2019 január 1-től volt megbízott miniszter. 2017-től helyettes védelmi miniszter volt, korábban pedig 30 évig a Boeing repülőgépgyártó óriáscégnek dolgozott, az ottani alelnöki posztját adta föl a kormányzati munkáért.

Donald Trump kedden közölte, Mark Espert jelöli ügyvezető védelmi miniszternek. „Ismerem Markot, és nincs kétségem, hogy fantasztikus munkát végez majd” – írta Twitter-bejegyzésében az elnök. (The Washington Post/Jezebel/Usa Today/MTI) (Fotó: AP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt