Először filmeztek óriástintahalat amerikai vizeken

Dr. Eddie Widder azon kevesek közé tartozik a földön, aki már látott óriástintahalat. 2012-ben ő volt az, aki a direkt erre a célra fejlesztett csalijával végre le tudott filmezni egy példányt a mítikus állatfajból. Hét évvel később sikerült megismételnie a mutatványt.

A CNN beszámolója szerint Widder és kutatótársai az amerikai meteorológiai intézet, a NOAA Óceánfelfedezési Irodájának támogatásával indulhattak kéthetes expedícióra a Mexikói-öbölben, ahol öt alkalommal merítették vízbe különleges infracsalival szerelt kamerájukat. Mindegyik merülés 24 órán át tartott, így végül 120 órányi felvételük lett.

Javarészt a semmiről, de végül Widder egyik munkatársa, Nathan Robinson az utolsó tekercsen észrevett valamit. Egy tapadókorongos kar nyúlt a kamera felé. Robinson izgatottan magához intette Widdert, így az óriástintahal felbukkanását már együtt nézhették a felvételen. Widder így már nem csupán az első ember, aki valaha lefilmezett egy óriástintahalat, hanem ő az is, aki elsőként filmezett le két óriástintahalat. (Via CNN)