Márki-Zay: Nekem az mindig nagyon fontos volt, hogy a gyerekek szót fogadjanak, és ilyen szempontból én a testi fenyítésnek is szükségét érzem

politika
2019 június 24., 14:09
comments 1493

"Viszonylag határozott szülő voltam, a fegyelmet elvártam a gyerekektől, azzal együtt, hogy hét gyermek esetében ezt nem is lehet másképp. (..) Nekem az mindig nagyon fontos volt, hogy a gyerekek szót fogadjanak, és ilyen szempontból én a testi fenyítésnek is szükségét érzem,"

- mondta Hódmezővásárhely polgármestere a tavaly ősz óta működő Radio Color városi internetes rádió családi magazinműsorának. Márki-Zay Pétert a Kincs című műsor múlt szerdai adásában eredetileg arról kérdezték, hogy apaként máshogy viselkedett-e fiú vagy lány gyermekeivel, a kislányok az ujjuk köré tudták-e csavarni. A politikusnak hét gyermeke van, három lány, négy fiú, a legkisebb tízéves. 

link Forrás

A testi fenyítés magyarországi szabályozása Márki-Zay szerint túl szigorú, miközben nem is tartják be. Követendő, helyes útként a kanadai példát említi, ahol

"nagyon szigorúan szabályozva van az, hogy a gyermeket semmilyen külsérelmi nyom nem érheti, nem lehet a fején ütni, nem maradhat nyoma, csak nyitott kézfejjel, stb. Tehát nagyon pontosan, korrektül le van szabályozva, hogy hogyan lehet fenyíteni egy gyermeket. (..) Ezt be is tartatják."

Márki-Zay a riporter közbevetésére kijelentette: "természetesen nem ököllel, agyba-főbe" jellegű gyermekbántalmazásról beszél. 

"De arról szó van igen, hogy egy adott esetben az ember például az utcán egy kézszorítással is jelzi a gyereknek, ha valami nem oké, ha valami nem elfogadható. És nem érdekli, ha sír, sőt."

- mondta. Szerinte a legkisebb korban már ki kell alakítani azt, hogy a szülőnek a tekintélye meglegyen, hogy a szülő hozza a döntéseket, 

"ha a gyermek hisztijének engedünk, akkor a szülő nem nevelője, hanem rabja lesz a gyermeknek."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.