A klímakatasztrófa a demokráciát és az emberi jogokat is fenyegeti

2019 június 25., kedd 8:53
315

Rendkívül sötét jövőt vázolt Philip Alston, az ENSZ jelentéstevője, aki az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa számára készít jelentést a szegénységről és a klímaváltozás hatásairól. Alston jelentésében senkit sem kímélt, bírálta az ENSZ-t, a világ országait és kormányait, a civil szervezeteket és a gazdasági szereplőket, akik szerinte teljességgel elégtelen, a fenyegetés valós mértékéhez és a cselekvés sürgősségéhez képest teljességgel aránytalan lépéseket tesznek csupán.

Pedig szerinte a klímakatasztrófának megrázó következményei lesznek a társadalmakra. Szerinte nem csupán emberek százmillióinak élethez való joga, ivóvízhez, élelemhez, lakhatáshoz való hozzáférése sérülhet, hanem általában véve a demokrácia és a jogállam is. "Nem biztos, hogy az emberi jogok túlélhetik ezt a felfordulást".

"A klímaváltozás ötven évnyi haladást törölhet el, legyen szó egészségügyről vagy a szegénység csökkentéséről" - írta Alston aki szerint amúgy a klímaváltozás költségeinek 75 százalékát a fejlődő országok viselhetik, miközben a világ szegényebbik fele mindössze a széndioxid-kibocsátás tíz százalékáért felelős.

Alston szerint a klímaváltozás apartheidet hozhat: a tehetősebbek majd elmenekülhetnek a kedvezőbb klímájú helyekre, míg a szegények beleragadnak a lassan élhetetlenné váló otthonaikba. Ezek a változások pedig fokozhatják a társadalmi feszültségeket, a nacionalizmus, az idegengyűlölet, a rasszizmus felerősödéséhez vezethetnek.

Alston önmagával szemben is kritikus volt. Mint írta, ahogy más jogvédők, úgy ő is hibázott, amikor a múltban nem tette az emberi jogok központi témájává a klímaváltozást. Pedig most már nyilvánvaló, hogy az az emberi jogokat is veszélyezteti, így nagy mértékű társadalmi és gazdasági átalakításra volna szükség.

Alstontól nem meglepő ez a kemény fogalmazás. Májusban publikálta jelentését a szegénység helyzetéről, ebben a brit kormányt azzal vádolta, hogy jóléti intézkedéseik a 19. századi kizsákmányoló gyárakéra hasonlítanak. Amikor a brit kormány tagjai erre azt mondták, hogy jelentése teljes mértékben pontatlan képet vázolt, azt felelte, hogy "vitathatatlan tényeket tagadnak". (Via The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt