Hónapokig tartó munkával újramázolták Szent György szobrát, a spanyol amatőr restaurátorok egyik remekét

külföld
2019 június 25., 08:29
comments 83
photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Nekem ugyan nagyon tetszett az igazi spanyol nemzeti sport, az amatőr restaurálás egyik kiemelkedő teljesítménye - nem, nem a Moncsicsi-Jézus, bár azt is kedveltem -, az ólomkatonává restaurált estellai Szent György-szobor, de most valódi műértők a restaurátorkamara elvárásait is kielégítő - unalmas, korhű - módon újrahelyreállították azt.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Az ún. szakma egyből felháborodottan reagált a szerintük kontár munkára. "Láttam a fényképeket az atrocitásról, amit elkövettek. Profiként zavarodottan és sértve éreztem magam. Az ilyen restaurációk elvégzéséhez szükséges képességeket sok évnyi tanulással lehet megtanulni, így tán érthető, hogy mennyire frusztrál, ha ilyesmi történik" - mondta például Carmen Usúa, aki egy helyi restauráló cég vezetőjeként a saját piacát is féltheti.

link Forrás

Usúa szerint amúgy a szobor eredeti formájában ritka példája volt az ún. polikróm festésnek, vagyis annak, hogy több, különböző színű festékréteg egymásra vitelével színezték ki az eredeti alkotók. Ennek köszönhetően rendkívül részletgazdag volt az eredeti festés, szemben az amatőr restaurátorok részletekben szegény mázolmányával, mely teljesen eltüntette a mély érzelmeket szerencsétlen Szent György arcáról. "Nagyon fáj" - értékelte az eredményt Usúa.

Tovább már nem kell bánkódnia, hónapokig tartó kitartó munkával most profi restaurátorok helyreállították a szétbarmolt alkotást. Rocío Salas, a spanyol restaurátorszövetség szóvivője szerint a szobor ezzel "visszakapta méltóságát". A szövetség amúgy tavaly feljelentést is tett az ügyben, ennek eredményeként az amatör restaurátorokat hatezer euróra birságolták. A beszámolóból nem derült ki, hogy a szövetség az amatör restaurátorok más műremekeit is megpróbálják-e megjavítani. Például ezt a XV. századi szobrot, amit szintén egy helybéli asszony pingált ki ízlése és kedve szerint. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.