Még mindig bujkálnak a rendőrök elől a republikánus szenátorok, akik nem akarnak a klímaváltozásról szavazni

külföld
2019 június 25., 17:34
comments 431

Változatlanul bujkálnak a rendőrök elől Oregon republikánus szenátorai, akik a klímaváltozást érintő egyik szavazás megakadályozása céljából távoztak a múlt héten a helyi szenátusból, és Kate Brown demokrata párti kormányzó hiába szólította fel őket, hogy jelenjenek meg a munkahelyükön.

A republikánus politikusok még a múlt héten csütörtökön vonultak ki Salem - az oregoni főváros - kongresszusának épületéből, és azóta nem találni őket, jóllehet, a kormányzó felhatalmazta a rendőrséget az előállításukra. 

Az amerikai média által bizarrnak nevezett történet hátterében az oregoni demokraták és republikánusok közötti feszültség húzódik meg. 

A helyi szenátusban határozott többséggel rendelkező demokraták a klímaváltozás megfékezését szolgáló intézkedésekről - köztük a szén-dioxid kibocsátásának visszafogásáról - akartak szavazni, a republikánusok azonban ezzel nem értenek egyet, és kivonultak. A 30 tagú szenátusban a demokratáknak 18 fős többségük van, az érvényes voksoláshoz 20 szenátornak jelen kell lennie, ám a republikánusok távolmaradásával a szavazás nem tartható meg. 

"Teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy a szenátus republikánusai hátat fordítanak szavazóiknak. Vissza kell térniük, és el kell végezniük azt a munkát, amelyre megválasztották őket" - szögezte le nyilatkozatában a kormányzó. 

A republikánus politikusok közös közleményben magyarázták döntésüket. 

"Az oregoniak jobbat érdemelnek. Itt az ideje, hogy a többségi párt figyelembe vegye őket, nemcsak azokat, akik Portlandben élnek" - utaltak a nyugati parti tagállamban a városok és a vidéki települések közötti ellentétekre. Sajtóértesülések szerint a szenátorok a szomszédos Idahóban tartózkodnak, ott ugyanis az oregoni rendőrségnek nincs felhatalmazása nyomozást folytatni vagy kutatni utánuk. 

A törvényhozási ciklus június 30-ig tart, és a republikánus szenátusi csoport vezetője, Herman Baerschiger nyilatkozatában jelezte: addig maradnak távol, amíg a törvényhozás tavaszi ülésszaka véget nem ér. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.