Megérkezett a pusztító hőhullám Európába

2019 június 25., kedd 15:37
168

Korábban leginkább csak július végén, augusztus elején tapasztalt hőhullám éri el Európát: meteorológusok szerint egy példa nélküli, korai forróság fogja végigszántani a kontinenst a héten. 

A Guardian által idézett szakértők szerint melegrekordok dőlhetnek meg Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Dániában, Hollandiában, Franciaországban, Németországban, Luxemburgban és Svájcban is. A legfrissebb elérhető adatok alapján pénteken 45 fok lehet majd több dél-francia városban is. 

Fotó: Samuel Boivin/NurPhoto

A német Potsdam városában 1893 óta rögzítik a hőmérsékleti adatokat, az eddigi legmelegebb júniusi napot tavaly regisztrálták, de az előrejelzések szerint annál most 2 fokkal melegebb lesz. 

Szakértők szerint az ilyen hőhullámok különösen veszélyesek lehetnek, ha nyár elején érkeznek, mivel az emberek szervezete ekkor még nem tudott fokozatosan alkalmazkodni a meleghez. Egy korábbi jelentős korai hőhullám 2003-ban érte el Európát, akkor a becslések szerint 70 ezer ember idő előtti halálát okozva a kontinensen. 

Németországban és Franciaországban különleges előkészületeket is tettek: riadóztatták az egészségügyi szolgálatokat, illetve nagy hangsúlyt fektettek a tájékoztatásra, és arra, hogy gyerekek, illetve idős emberek csak a lehető legszükségesebb időt töltsék szabadban a következő napokban. A hatóságok kifejezetten aggódnak az erdőtüzek veszélye miatt. 

Kutatók szerint ezek a hőhullámok következnek a kílmakutatók által felvázolt modellekből, és arra lehet készülni, hogy a szűk közeljövőben csak egyre gyakoribbá válnak majd. (DW, Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt