Megérkezett a pusztító hőhullám Európába

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Korábban leginkább csak július végén, augusztus elején tapasztalt hőhullám éri el Európát: meteorológusok szerint egy példa nélküli, korai forróság fogja végigszántani a kontinenst a héten. 

A Guardian által idézett szakértők szerint melegrekordok dőlhetnek meg Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Dániában, Hollandiában, Franciaországban, Németországban, Luxemburgban és Svájcban is. A legfrissebb elérhető adatok alapján pénteken 45 fok lehet majd több dél-francia városban is. 

Fotó: Samuel Boivin/NurPhoto

A német Potsdam városában 1893 óta rögzítik a hőmérsékleti adatokat, az eddigi legmelegebb júniusi napot tavaly regisztrálták, de az előrejelzések szerint annál most 2 fokkal melegebb lesz. 

Szakértők szerint az ilyen hőhullámok különösen veszélyesek lehetnek, ha nyár elején érkeznek, mivel az emberek szervezete ekkor még nem tudott fokozatosan alkalmazkodni a meleghez. Egy korábbi jelentős korai hőhullám 2003-ban érte el Európát, akkor a becslések szerint 70 ezer ember idő előtti halálát okozva a kontinensen. 

Németországban és Franciaországban különleges előkészületeket is tettek: riadóztatták az egészségügyi szolgálatokat, illetve nagy hangsúlyt fektettek a tájékoztatásra, és arra, hogy gyerekek, illetve idős emberek csak a lehető legszükségesebb időt töltsék szabadban a következő napokban. A hatóságok kifejezetten aggódnak az erdőtüzek veszélye miatt. 

Kutatók szerint ezek a hőhullámok következnek a kílmakutatók által felvázolt modellekből, és arra lehet készülni, hogy a szűk közeljövőben csak egyre gyakoribbá válnak majd. (DW, Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.