A fideszes képviselők az ellen szavaztak, hogy kivizsgálják a máltai újságírónő meggyilkolását

2019 június 27., csütörtök 19:00
278

Döntött az Európa Tanács: vizsgálatot kell indítani az autójában felrobbantott máltai újságíró ügyében. A kormányzati és ellenzéki korrupciót, illetve a máltai elit alvilági, orosz és azeri kapcsolatait feltáró Daphne Caruana Galiziát 2017 októberében gyilkolták meg, és azóta sem oszlanak a kétségek az elkövetőkkel és a nyomozás függetlenségével kapcsolatban.

A 47 államot, köztük Oroszországot és a kaukázusi országokat is tagjai között tudó Európa Tanács szerdai döntéséről szóló közlemény szerint a közgyűlés súlyos aggályait fejezte ki, és indítványozta, hogy három hónapon belül független és nyilvános vizsgálat induljon az ügyben. Képviselők figyelmeztettek, hogy mintha 

egyes felelősök büntethetetlennek tűnnének Muscat miniszterelnök személyes védelmének köszönhetően.

Tüntetők a londoni Malta House előtt Fotó: See Li/Citizenside

„A máltai jogállamiságot komolyan aláássa a fékek és ellensúlyok rendszerének gyengesége” - állapította meg a határozat, és egyben felszólította Máltát, hogy teljeskörűen alkalmazza az Európa Tanács alá tartozó Velencei Bizottság és a Korrupcióellenes Államok Csoportja (a nekünk is ismerős GRECO) ajánlásait.

Az újságíró családja szerint ez öles lépés az igazság felé, és a nemzetközi közösség további segítségét kérik, hogy Muscat miniszterelnök tényleg állítson fel független bizottságot a nyomozás ellenőrzésére.

A határozat a holland néppárti képviselő, Pieter Omtzigt jelentésén alapul, és nagy többséggel szavazták meg: 72 igen, 18 nem, 3 tartózkodás. Nem annyira nehéz kitalálni, kik nyomtak nemet. Az itt található összesítés szerint a 18 elutasító szavazatot a következők hozták össze:

  • a két olasz kormánypárt és Berlusconi pártja egy-egy képviselője,
  • egy ciprusi szocialista,
  • négy török Erdogan pártjából,
  • hat azerbajdzsáni képviselő 
  • és négy fideszes.

Név szerint: Németh Zsolt, Csöbör Katalin, Tilki Attila, Nacsa Lőrinc. 

Indoklást sem a párt honlapján, sem az MTI-ben nem találni. Mivel más nem volt jelen, így az összes magyar szavazat a kivizsgálás ellen ment. A fentieken kívül az összes többi, bal- és jobboldali, liberális és zöld európai párt mind igennel szavazott.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Joseph Muscat máltai miniszterelnök (b) beszélget az Európai Unió szociális jogokkal foglalkozó csúcstalálkozóján Göteborgban 2017. november 17-én Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Érdekesség, hogy amikor retorikailag kapóra jött, akkor a Fidesz is arra utalgatott, hogy Muscat kormányának köze van a gyilkossághoz. 

Amikor a jogerősen elítélt Gruevszki kapott menedékjogot nálunk, akkor a nemzetközi felháborodásra a Fidesz egy olyan közleménnyel reagált, amely szerint „teljesen természetes, hogy egy baloldali kormány által fenyegetett és üldözött néppárti politikus számára lehetővé tették a menekültügyi kérelem benyújtását”. Majd párhuzamot vontak Gruevszki szerintük állami üldözése és Daphne Caruana Galizia halála közé: 

„Vannak szocialista kormányok, például Málta, ahol újságírókat gyilkolnak meg...”

Galiza fiai az anyjuk koporsóját viszik Fotó: Matthew Mirabelli/AFP

Közvetlenül a merénylet után az újságíró fia leírta, hogyan találta meg anyja holttestét az égő kocsiban. Majd így folytatta: 

„Sajnálom, hogy ezekkel a részletekkel jövök, de tudnotok kell, hogy így néz ki egy háború. Ez nem nem egyszerű gyilkosság volt, és nem is volt tragikus. Tragikus az, amikor valakit elüt a busz. Amikor mindenhol vér és tűz van, az háború. Mi állunk háborúban az állammal és a szervezett bűnözéssel, amiket ma már nem lehet szétválasztani. 

Néhány órával később, amikor az a bohóc miniszter a parlamentben beszélt egy újságíróról, akit egy évtizeden át zaklatott és démonizált, egy Ramon Mifsud nevű rendőr, akinek az lenne a dolga, hogy kivizsgálja a gyilkosságot, ezt írta ki a Facebookra. »Mindenki azt kapja, amit megérdemel, tehénszar! Boldog vagyok :)«.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt