Durva vihar érte el az országot jégesővel, villámlással, gyökerestül kicsavart fákkal

időjárás
2019 június 27., 13:02
comments 194

Habár az ország legnagyobb részén még tombol a kánikula, északkeleten sűrű villámlással törtek be a zivatarok, jégesővel, viharos széllel és felhőszakadással. Az Alpokalján ugyan kevesebb helyen, de már ott is alakulnak a zivatarok jégesővel - írja percről percre közvetítésében az Időkép.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint „délutántól egy hidegfront hatására elsősorban az északkeleti, keleti megyékben, illetve a Nyugat-, Délnyugat-Dunántúlon alakulhatnak ki intenzív zivatarok, amelyek környezetében viharos (65-90 km/h) széllökés, jégeső (<2 cm átmérő) és lokálisan felhőszakadás (10-20, keleten akár >30 mm csapadék) előfordulhat. Keleten heves zivatarra is van esély, amelyekhez kisebb területen 90-100 km/h feletti széllökés, valamint nagy méretű jég (>2 cm átmérő) is társulhat.”

Az Időkép által összegyűjtött fotók tanúsága szerint több helyen járhatatlanná váltak az utak a bedőlő fák miatt.

Az Útinform 16.45-kor azt írta, hogy „újra járható a 41-es főút, amit a heves esőzések miatt lezártak. Már az M3-as autópályáról is fel lehet hajtani. Nem tudnak azonban az autópályáról a 49-es főúti csomópontról kanyarodni. A 381-es főutat, Kisvárda közelében a 45. km-nél a nagy viharkárok miatt lezárták.”

link Forrás

A katasztrófavédelem arról számolt be, hogy

mintegy ezer esetben kértek tűzoltói segítséget Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében,

miközben a vihar nagy erővel vonult át a megyén és rengeteg kárt okozott. „Több településen gyökerestől csavarta ki a szél a fákat, és több településen levitte a háztetőt is” - írják. 

  • Mátészalkán, a Hajdú utcában a háztetőben tett kárt a vihar, az esetnél a nyírbátori hivatásos tűzoltók segítettek. 
  • Nyírlugoson, az Acsádi utcában fa dőlt egy lakásra és a ház lakóját elzárta a külvilágtól. Az esethez a szakolyi önkormányzati egység vonult. 
  • Csengeren, a Tisza utcában a vihar szintén levitte a tetőt. Tyukodon is a háztetőt bontotta meg a szél, a helyi önkéntes tűzoltók avatkoztak be. 
  • Kisvárdán pedig a középiskola tetejét bontotta meg a szél. Az egységek folyamatosan dolgoznak a viharkárok felszámolásán.

A rendőrség azt közölte, hogy a vihar okozta áramszünet miatt 

szünetel a határforgalom a magyar-ukrán határon, 

a beregsurányi és a lónyai, valamint a magyar-román határon a vállaji közúti határátkelőhelyen. A Szabolcs Online beszámolójában azt írta, a vihar a Kisvárda-Anarcs-Szabolcsbáka-Gemzse-Ilk-Vásárosnamény vonalon okozott nagy károkat. Nyíregyházára cseresznye méretű jéggel kísért heves zivatar csapott le, Nyírkarászon a templom tetejét bontotta meg a szél, Mátészalkán pedig az állatmenhely épületét tette tönkre a vihar.

A Kisvárda FC honlapján azt írják, „kevéssel 14 óra előtt hatalmas feketeséggel és óriási széllel kísérve érkezett meg a vihar Kisvárdára. Az orkánerejű szél mindent borított, ami mozdítható volt, és közben ömlött az eső, a hőmérséklet pedig húsz fokot esett.” A mintegy 20 percig tartó ítéletidő után úgy értékelt a focicsapat, hogy „A jó hír, hogy 

túléltük a vihart és a vele járó világvége fílinget, 

a stadion és az épületek is állnak. A rossz, hogy jelentős az anyagi kár.”

link Forrás

Az észak-keleti országrészbe betörő vihar több helyen okoz fennakadást a vasúti közlekedésben - közölte a Mávinform csütörtök délután az MTI-vel. 

  • Kisvárda és Pátroha között több helyen fák dőltek a felsővezetékre, illetve Ajak megállóhelynél a vihar az egyik vágányra döntötte a kerítést, ezért ott szünetel a forgalom. 
  • A záhonyi vonal távolsági vonatainál 60-120, esetenként 120-180 perccel lehet hosszabb a menetidő. Nyírgelse és Nyírbátor, valamint Fehérgyarmat és Kocsord között szünetel a forgalom, mert fa dőlt a vágányra. 
  • A Debrecen-Fehérgyarmat szakaszon 60-90 perccel hosszabb lehet a menetidő. 

Abaújszántó és Hidasnémeti között a lezúduló eső elmosta a vágányt, szünetel a forgalom.

  • A Miskolc-Hidasnémeti vonalon biztosítóberendezési hiba miatt 20-40 perccel hosszabb a menetidő. Novajidrány és Hidasnémeti között dolgoznak a helyreállításon a szakemberek. 
  • Görögszállás és Rakamaz között meghibásodott a biztosítóberendezés, ezért ezen a szakaszon lassabban közlekednek a vonatok. A szakemberek megkezdték a hiba elhárítását. Ez idő alatt a Miskolc-Nyíregyháza vonalon utazóknak 15-25 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk. 
link Forrás

Az OMSZ előrejelzése szerint a nap folyamán az egész országban várhatók zivatarok. Hevesebb kísérőjelenségekre, 

viharos szélre, nagyobb méretű jégre, felhőszakadásra Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kell készülni. Ezekben a megyékben másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Éjszaka mindenhol kiderül az ég, megszűnik a csapadék, és pénteken alapvetően napos, száraz időre készülhetünk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.