Másodszor is átvette megbízólevelét Isztambul új, ellenzéki főpolgármestere

Új fejezet kezdődik a 444 életében.

Immár másodszor vette át megbízólevelét csütörtökön Isztambul új főpolgármestere, Ekrem Imamoglu, miután a márciusi törökországi helyhatósági választáson elért győzelmét követően visszavették tőle a címet, de a vasárnap megismételt szavazáson újraválasztották. 

„Helyreállt az igazság, 16 millió isztambuli nevében átvettem a megbízólevelünket.”

A falon Erdogan elnök fotója figyeli, ahogy az új főpolgármester (jobbra) a városházán átvette a hivatalt Ali Yerlikayától, Isztambul tartomány kormányzójától, aki a belügyminisztérium megbízása alapján ideiglenesen töltötte be a tisztségetFotó: Islam Yakut/Anadolu Agency

A ceremóniát követően Imamoglut már több ezren várták a városháza épülete előtt. Egy kampánybusz tetejéről szólva híveihez kijelentette: a mai nap a demokrácia ünnepe. 

A népakaratnak senki nem állhat ellen, és ezt az isztambuliak bebizonyították 

- fogalmazott. Szerinte Törökország megmutatta a világnak, hogy nem közel-keleti ország, hanem velejéig a demokrácia híve. 

„Egyenlők vagyunk és boldogan fogunk élni mind ebben a városban, gazdagok és szegények, törökök, kurdok, örmények, görögök, keresztények, aleviták, zsidók, arabok, albánok” - hangsúlyozta. „A szeretet, a tisztelet és a béke légkörét hozzuk létre. Mától nem dudálunk a forgalomban, nem dobjuk el a szemetet, elsőbbséget adunk a gyalogosátkelőnél, civilizált város leszünk” - mondta, mire a tömeg azt harsogta: „Minden nagyon szép lesz!” 

Imamoglu ezen mottóját az ellenzékiek a hétköznapokban is szívesen és gyakran használtak a kampány során, máskor meg azt skandálták: jog, törvény, igazság. 

Imamoglu beszélFotó: BULENT KILIC/AFP

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden kijelentette: a török vezetés „nem hagyhatja figyelmen kívül a nép üzenetét” az ellenzéki győzelem után. A török államfő jelezte: megvizsgálják, hol milyen hiányosságok, hibák voltak és igyekeznek orvosolni. A vasárnapi eredmény értelmében az Erdogan vezette kormánypárt 15 év után először veszítette el a legnépesebb város vezetését - írja az MTI tudósítója.

A fő ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) színeiben induló Ekrem Imamoglu a nem hivatalos végeredmény szerint a voksok 54,21 százalékát szerezte meg, és így jóval nagyobb arányban győzött, mint március végén. A hatalmon lévő, iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) jelöltje, Binali Yildirim volt kormányfő ezúttal 44,99 százalékot ért el. Míg az Imamoglu és Yildirim közötti szavazatkülönbség márciusban még épphogy csak elérte a 13.700-at, addig vasárnap már a 806.400-at is meghaladta. A választásra jogosultak száma a metropoliszban mintegy 10,5 millió volt. 

Fotó: BULENT KILIC/AFP

A szavazást június 23-án azért ismételték meg, mert a március 31-i eredményt a kormánypárt a számlálóbizottságokban és a számlálólapokon tapasztalható szabálytalanságokra hivatkozva megtámadta, majd az illetékes hatóság helyt adva a fellebbezésnek érvénytelenítette a főpolgármester-választást, Imamoglu megbízólevelét pedig visszavették. A lépés nemzetközi bírálatot is kiváltott. 

A március végi helyhatósági választás, és azon belül az isztambuli főpolgármester-választás kimenetelének a török és a nemzetközi közvélemény is fokozott jelentőséget tulajdonít, miután ez volt az első megmérettetés a tavaly júniusi elnök- és parlamenti választás, illetve a végrehajtó elnöki rendszer júliusi életbe lépése óta. Bár március végén a pártok összesített támogatottsága tekintetében az AKP a szavazatok 44,33, a CHP pedig csak a 30,12 százalékát kapta, a június 23-ai eredménnyel a CHP kezébe került a három legnépesebb török város, Isztambul, Ankara és Izmir irányítása is.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.