Meghalt Ökrös Csaba népzenész

Az 1960-ban Szolnokon született Ökrös kilencévesen kezdett el hegedülni, tizenhat évesen pedig már népzenei gyűjtőútra indult Erdélybe. Érettségi után felvették az egri tanárképző főiskolára, de már fiatalon akkora szakmai tekintélye volt, hogy másodéves korában meghívták a bostoni MIT egyetemre hegedűt és magyar népzenét oktatni. Két évet töltött odakint, majd hazatért, hogy innentől párhuzamosan több együttesben is játsszon, például a Bartók Néptáncegyüttesben és az Állami Népi Együttesben is. 

1986-ban két banda alapításában is részt vett: az egyik a Kodály Kamara Táncegyüttes, aminek megszűnéséig zenésze és szerkesztője volt, illetve az Ökrös együttesében. De hosszabb ideig állandó vendégzenésze volt a Muzsikás együttesnek is.

Később zeneszerzéssel is foglalkozott, sokféle színpadi zenét is írt, leginkább a Szkéné Színház előadásaihoz, legutóbb pedig Pintér Bélával dolgozott, a rendező-színész Ascher Tamás Háromszéken című darabjának zenéjét írva.

(via papageno.hu)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.