17 év után először nem vadásznak bálnára idén nyáron Izlandon

Az izlandi hírügynökség jelentése szerint piaci folyamatok vezettek a döntéshez, hogy a bálnavadászok nyáron nem szállnak vízre: egyszerűen nincs akkora kereslet a bálnahúsra, amely indokolná a vadászatot. 

Fotó: Jean-Michel Mille/Biosphoto

A veszélyeztetett közönséges barázdásbálnára eleve egyetlen vállalat vadászik már csak, és ők korábban jelezték, hogy idén nyáron nem fognak, mivel későn kapták meg az engedélyeiket. De a jóval nagyobb számban élő csukabálnák is fellélegezhetnek idén nyáron, mivel a rájuk szakosodott IP Útgerð vezetője, Gunnar Bergmann Jónsson elmondása szerint halászaik idén tengeri uborkákra fognak inkább utazni. 

Azt a kevés csukabálna-igényt pedig, ami jelentkezik Izlandon, norvég importtal fogják megoldani. A tervek szerint 2020 tavaszán azért újrakezdik majd a vadászatot. 

2003 óta ez az első év, hogy elmarad egy vadászszezon. De többek között az erőteljes nemzetközi nyomás hatására a bálnahús iránti kereslet rendkívül visszaesett, és már a világpiac sem keresi úgy a bálnahúst, hogy megérje idén nyáron hajóra szállni. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.