17 év után először nem vadásznak bálnára idén nyáron Izlandon

Az izlandi hírügynökség jelentése szerint piaci folyamatok vezettek a döntéshez, hogy a bálnavadászok nyáron nem szállnak vízre: egyszerűen nincs akkora kereslet a bálnahúsra, amely indokolná a vadászatot. 

Fotó: Jean-Michel Mille/Biosphoto

A veszélyeztetett közönséges barázdásbálnára eleve egyetlen vállalat vadászik már csak, és ők korábban jelezték, hogy idén nyáron nem fognak, mivel későn kapták meg az engedélyeiket. De a jóval nagyobb számban élő csukabálnák is fellélegezhetnek idén nyáron, mivel a rájuk szakosodott IP Útgerð vezetője, Gunnar Bergmann Jónsson elmondása szerint halászaik idén tengeri uborkákra fognak inkább utazni. 

Azt a kevés csukabálna-igényt pedig, ami jelentkezik Izlandon, norvég importtal fogják megoldani. A tervek szerint 2020 tavaszán azért újrakezdik majd a vadászatot. 

2003 óta ez az első év, hogy elmarad egy vadászszezon. De többek között az erőteljes nemzetközi nyomás hatására a bálnahús iránti kereslet rendkívül visszaesett, és már a világpiac sem keresi úgy a bálnahúst, hogy megérje idén nyáron hajóra szállni. 

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.