17 év után először nem vadásznak bálnára idén nyáron Izlandon

ÁLLAT
2019 június 28., 07:16
comments 91

Az izlandi hírügynökség jelentése szerint piaci folyamatok vezettek a döntéshez, hogy a bálnavadászok nyáron nem szállnak vízre: egyszerűen nincs akkora kereslet a bálnahúsra, amely indokolná a vadászatot. 

photo_camera Fotó: Jean-Michel Mille/Biosphoto

A veszélyeztetett közönséges barázdásbálnára eleve egyetlen vállalat vadászik már csak, és ők korábban jelezték, hogy idén nyáron nem fognak, mivel későn kapták meg az engedélyeiket. De a jóval nagyobb számban élő csukabálnák is fellélegezhetnek idén nyáron, mivel a rájuk szakosodott IP Útgerð vezetője, Gunnar Bergmann Jónsson elmondása szerint halászaik idén tengeri uborkákra fognak inkább utazni. 

Azt a kevés csukabálna-igényt pedig, ami jelentkezik Izlandon, norvég importtal fogják megoldani. A tervek szerint 2020 tavaszán azért újrakezdik majd a vadászatot. 

2003 óta ez az első év, hogy elmarad egy vadászszezon. De többek között az erőteljes nemzetközi nyomás hatására a bálnahús iránti kereslet rendkívül visszaesett, és már a világpiac sem keresi úgy a bálnahúst, hogy megérje idén nyáron hajóra szállni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.