17 év után először nem vadásznak bálnára idén nyáron Izlandon

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Az izlandi hírügynökség jelentése szerint piaci folyamatok vezettek a döntéshez, hogy a bálnavadászok nyáron nem szállnak vízre: egyszerűen nincs akkora kereslet a bálnahúsra, amely indokolná a vadászatot. 

Fotó: Jean-Michel Mille/Biosphoto

A veszélyeztetett közönséges barázdásbálnára eleve egyetlen vállalat vadászik már csak, és ők korábban jelezték, hogy idén nyáron nem fognak, mivel későn kapták meg az engedélyeiket. De a jóval nagyobb számban élő csukabálnák is fellélegezhetnek idén nyáron, mivel a rájuk szakosodott IP Útgerð vezetője, Gunnar Bergmann Jónsson elmondása szerint halászaik idén tengeri uborkákra fognak inkább utazni. 

Azt a kevés csukabálna-igényt pedig, ami jelentkezik Izlandon, norvég importtal fogják megoldani. A tervek szerint 2020 tavaszán azért újrakezdik majd a vadászatot. 

2003 óta ez az első év, hogy elmarad egy vadászszezon. De többek között az erőteljes nemzetközi nyomás hatására a bálnahús iránti kereslet rendkívül visszaesett, és már a világpiac sem keresi úgy a bálnahúst, hogy megérje idén nyáron hajóra szállni. 

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,45 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.