A hőségriadó idején kapcsolták ki a vizet 48 családnál a nyíregyházi cigánytelepen

Erről Glonczi László, a Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesületének elnöke beszélt az Indexnek. Elmondása szerint a hőségriadó idején 48 családnál kapcsolták ki a vizet. Mint fogalmazott, a vízszolgáltatás leállítását a felhalmozódott közüzemi tartozások miatt rendelte el a vízmű csütörtök délelőtt a Huszártelepen, ahol roma családok laknak.

Glonczi sem a tartozásokat vitatta, de szerinte választhatott volna más megoldást is a szolgálató, mivel a környéken csak 2 közkút van és a szabályozás azt mondja, ha valahol közüzemi tartozás miatt kikapcsolják a vizet, és az érintett lakók 150 méteren belül nem érnek el közkutat, akkor lajtoskocsival vagy más módon kell biztosítani számukra vizet. 

Ehhez képest most vannak családok, akiknek 2-300 métert kell gyalogolniuk a kutakhoz, lajtoskocsik pedig nincsenek. A szervezet vezetője beszélt arról is a lapnak, hogy voltak család, melyek csak pár ezer forintos tartozása volt, de hiába fizette be az összeget, ezután 48 óra múlva kapcsolják csak vissza náluk a vizet. 

Elmondta azt is, hogy a felhalmozódott tartozások miatt évekkel ezelőtt javasolták, hogy feltölthetős vízórákat szereljenek fel a telepen. Ekkor ha a család 4 ezer forinttal tölti fel a vízórát, akkor abból le tudják vonni a 2 ezer forintos tartozást, és a másik 2 ezer forintért pedig vízhez juthatnának.

Frissítés: a Nyírségvíz tájékoztatása szerint 40 családnál korlátozták a vizet június 26-án, csak azoknál az ingatlanoknál, ahol 150 méteren belül elérhető ivókút. A tájékoztatás szerint a korlátozási értesítőket május 21-én küldték ki. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.