Egy francia városban inkább lezárták a közmedencéket, mert két nő burkinit viselve ment be a vízbe

2019 június 28., péntek 4:26
694

Éppen példa nélküli hőhullám tombol Nyugat-Európában, Franciaország több városában is 45 fokot várnak péntekre, de Grenoble város két önkormányzati medencéjét is bezárták a helyi vízimentők javaslatára, miután muszlim nők burkiniben mentek be a vízbe, írja a Guardian

A városban tiltva van a burkini viselése strandokon, a két nő egy jogvédő szervezet támogatásával kezdte ki ezt a tiltást, és az egész testet elfedő ruhában mentek medencébe. Az önkormányzat közleménye szerint a vízimentők kérték a két medence bezárását, mivel az ő feladatuk a biztonság fenntartása, és ezt nem tudják garantálni, amikor aggódniuk kell a fürdőzök biztonságáért. A közlemény kitért arra is, hogy már dolgoznak egy pozitív megoldáson. 

A burkiniviselés évek óta a politikai és jogi viták középpontjában van Franciaországban, ahol az állam nagyon szigorúan korlátozza a vallási jelképek viselését közterületeken és ahol Európa legnagyobb számú muszlim közössége él. Az országban tiltva van a muszlim nők számára, hogy egész arcukat és testüket elfedő ruhákat viseljenek, mely miatt az elmúlt években számos per is zajlott. 

A fotó a vasárnapi tüntetésen készült

A mostani eset közvetlen előzménye, hogy vasárnap hét, burkinit viselő nő jogvédő aktivisták társaságában ment el Grenoble város medencéibe, azt követelve, hogy engedjék be a burkinis nőket is a vízbe. A jelenlegi szabályok szerint nők csak kétrészes vagy egyrészes, hagyományos fürdőruhában mehetnek be a vízbe. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt