Százezernél is több diák nem kaphat diplomát, mert nincs nyelvvizsgájuk

Több mint százezer olyan diák van, akik azért kaphatnak diplomát, mert nem teljesítették a nyelvvizsga-követelményeket - írja a Magyar Hírlap az Oktatási Hivatal adatai alapján.

Ennek nagy része (93415 eset) alap- és osztatlan képzésben részt vevő diákokat érint, de van 8139 mesterszakos diák is, aki nyelvvizsga hiányában nem veheti át a diplomát.

A kormány 2014-ben diplomamentő programot indított, ezzel azoknak a nyelvtanulását támogatta, akiknek már nincs hallgatói jogviszonyuk, de nem kaptak diplomát, mert nincs nyelvvizsgájuk. A program tavaly újraindult, fejenként legfeljebb háromszázezer forint képzési támogatást lehet megkapni, a tanfolyamokon angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol nyelvet lehet tanulni.

Erre a Magyar Hírlap cikke szerint 1759-en pályáztak, ebből 1160 pályázat volt érvényes, nekik 2020. már­cius 31-ig kell bemutatniuk a megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványukat.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.