Először tartottak Pride-felvonulást Szkopjében

Tbg
külföld
2019 június 29., 17:23
comments 134

Meleg méltóság menetét, azaz Pride-ot tartotta Szkopjében, Észak-Macedónia (a volt Macedónia) fővárosában. A menetet a kormány támogatásáról biztosította, több kormánytag, miniszter is részt vett rajta a több ezer felvonuló mellett.

A menet a Parlament elől indult, és Szkopje legnagyobb parkjában ért véget, ahol művészek és artisták szórakoztatták az egybegyűlteket. Észak-Macedónia az utolsó balkáni ország volt, ahol még sosem volt a melegek mellett kiálló felvonulás.

A menetet Tamara Todevska vezette fel, aki Proud című dalával megnyerte a leguróbbi Eurovíziós dalfesztivált.

link Forrás

„Szeretnénk átadni egy üzenetet: itt vagyunk, és harcolni fogunk a jogainkért így is, úgy is. Az egész Balkán ma itt gyűlt össze, hogy küzdjön az egyenlőségért mindenütt” - nyilatkozta az egyik résztvevő a Radio Free Europe-nak.

Miután a regnáló, EU-barát kormány a támogatásáról biztosította a rendezvényt, több egységnyi rendőr biztosította a felvonulók útját, ellendrukkerekből is akadt jónéhány. 

Mint az orosz állami Ruptly videóján látható, bekiabáltak, bemutogattak a random tiltakozók, de volt hivatalos ellenfelvonulás is: ezen a meneten hasonlóan színes ruhákban vonultak fel a demonstrálók, csak éppen helyi népviseletbe öltöztek, több egyházi személy is feltűnt, mások feszülettel érkeztek. Rendbontásról nincs hír.

Az előző kormány megbukott és később korrupciós ügyekben elítélt miniszterelnöke, Nikola Gruevszki nem lehetett ott, hiszen menekültként Magyaország fogadta be. (BBC/Balkan Insight)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.