Nagy István: Szükség van aratóünnepekre, hogy eszünkbe jusson, amikor az étel az asztalon van, hogy valakik ezért nagyon keményen megdolgoztak

mezőgazdaság
2019 június 30., 10:01
comments 212

Minden készen áll arra, hogy elkezdődhessen az aratás, ami elé „jó reménységgel nézünk” – mondta Nagy István agrárminiszter vasárnap a közmédiának a Győr-Moson-Sopron megyei Dunakilitin. A miniszter szerint várakozáson felüli eredményekkel számolnak, mert rosszabb átlaghozamokra számítottak.

A magyar gabona 20 millió ember ellátását biztosítja, és azt az exportmennyiséget, amivel számolnak, teljesíteni tudják, mert a termésátlagok jelentősen nem csökkentek és a kompenzálásokkal a tavalyi eredményeket is meg lehet haladni.

Nagy István azt mondta, a tavalyi németországi 8 százalékos exportvisszaesés a folyók alacsony vízállásával magyarázható, mert a hajók nem tudták elszállítani a gabonát, de reméli, a vízállás idén kedvezni fog az exportnak.

A Dunakilitin először megrendezett Péter-Pál napi falunapon és aratóünnepen az agrárminiszter arról beszélt, hogy az elmúlt évtizedekben az aratónapi ünnepség elfeledett volt, ami meglátszott az agrárium megbecsültségén. Azt mondta, szükség van az ilyen ünnepekre, hogy eszünkbe jusson, amikor az étel az asztalon van, hogy valakik ezért „nagyon keményen megdolgoztak”.

Szerinte ha ezt a becsületet és tiszteletet vissza tudjuk szerezni az agráriumnak és a földműveseknek, akkor tudunk utánpótlásról gondoskodni. Rajtunk múlik, hogy a 21. században milyen szerepet szánunk a mezőgazdaságnak: ha elővesszük azokat az értékeket, amik fontosak számunkra, amiktől magyarok vagyunk, akkor ezek a hagyományok összetartanak bennünket, erőt adnak és megmutatják, hol a helyünk a 21. században – mondta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.