Steinmeier német államfő: Aki életet ment, nem lehet bűnöző

külföld
2019 június 30., 12:21
comments 261

Kritikával illette Olaszországot egy vasárnapi (később adásba kerülő, részleteiben már nyilvános) ZDF-interjújában Franck-Walter Steinmeier német államfő (volt külügyminiszter), azok után, hogy szombaton a hatóságok őrizetbe vették a Sea-Watch 3 civil mentőhajó német kapitányát, Carola Racketét  szombaton, miután hajójával kikötött Lampedusában. 

Frank-Walter Steinmeier, Németország elnöke
photo_camera Frank-Walter Steinmeier, Németorszá elnöke. Fotó: Axel Schmidt / AFP

A Sea-Watch 3 fedélzetén 40 bevándorló/menekült vesztegelt már két hete, de nem kapott engedélyt a kikötésre. A manőver közben a Sea-Watch 3 nekiment egy olasz hajónak, amely megpróbálta megakadályozni a kikötést.

A holland hajót egy német segélyszervezet üzemelteti. A 40 ember egy lampedusai menekülttáborba szállították; Németország, Franciaország, Luxemburg, Finnország és Portugália felajánlotta, hogy befogad közülük néhányat.

Steinmeier azt mondta az interjúban, hogy lehet, hogy az olasz szabályok szigorúak ebben a kérdésben, de az unió egyik alapítójától és a közösség egyik legfontosabb tagjától több méltányosság is elvárható lenne ilyen kényes esetekben.

„Olaszország nem akármilyen ország. Olaszország az Európai Unió közepén fekszik, és az Európai Unió egyik alapító tagállama. Ezért egy ilyen országtól elvárható, hogy ilyen ügyben másként járjon el. (...) Aki emberéleteket ment, az nem lehet bűnöző” - 

szemlézte Steinmeier interjúját vasárnap délután az MTI. A német külügyminiszter szerint ha a továbbiakban is áramlani fognak a menedékkérők Európába a Földközi-tengeren keresztül, arra csak európai válasz elfogadható. 

Steinmeier Walter Lübcke kereszténydemokrata politikus meggyilkolásával kapcsolatban a neonáci csoportok elleni határozottabb fellépést, és a közösségi média szerepéről folytatandó társadalmi párbeszéd fontosságát hangsúlyozta. A külügyminiszter az interjúban a klímaváltozással kapcsolatban azt mondta, hogy Németország elveszítette éllovas pozícióját az ez ellen zajló küzdelemben, épp ezért a kormány hálával tartozik azoknak a fiataloknak, akik emlékeztetik a politikát a teendőire. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.