Őrizetbe vette az olasz rendőrség az egyik, bevándorlókat mentő hajó kapitányát

külföld
2019 június 29., 06:10
comments 292

Őrizetbe vette a Sea-Watch 3 civil mentőhajó német kapitányát szombaton az olasz rendőrség, miután hajójával kikötött Lampedusában. A Sea-Watch 3 fedélzetén tartózkodó illegális bevándorlók partra szállhattak a dél-olaszországi szigeten, de sorsuk továbbra is bizonytalan.

A negyven embert a regisztráció után egy lampedusai menekülttáborba vitték.

Az olasz külügyminisztérium szerint Németország, Franciaország, Luxemburg, Finnország és Portugália felajánlotta, hogy befogad közülük néhányat.

A holland zászló alatt hajózó Sea-Watch 3, amelyet egy német segélyszervezet üzemeltet, két hétig vesztegelt a tengeren 40 afrikai migránssal a fedélzetén. A hajó arra várt, hogy engedélyt kapjon Olaszországtól vagy valamelyik Európai Uniós tagállamtól a kikötésre.

Kapitánya, Carola Rackete a héten végül úgy döntött, hogy a dél-itáliai Lampedusa szigetéhez hajózik, amit az olasz kormány hajói megpróbáltak megakadályozni. Szombat hajnalban Rackete mégis betért a kikötőbe, ahol a hajó erős rendőrségi jelenlét mellett horgonyt vetett. 

A helyszínen készült videofelvételeken látni lehetett, ahogy a nőt a vámőrség emberei elvezetik. 

Az olasz ügyészség pénteken vizsgálatot indított Rackete ellen, akit egyebek között illegális bevándorlás segítésével és a tengerjog megsértésével gyanúsítanak. A kapitányt akár 15 évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatják.

Korábban Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a radikálisan jobboldali Liga vezetője azt mondta, hogy Rackete csak akkor köthet ki, ha az európai tagállamok befogadják a hajó fedélzetén tartózkodó migránsokat. Ebben az esetben is lefoglalják a hajót és bíróság elé állítják kapitányát, akit azzal vádolnak meg, hogy embereket csempészett - tette hozzá Salvini. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.