10 nap elzárásra ítélték Navalnijt

külföld
2019 július 01., 16:40
comments 31

Egy moszkvai bíróság tíz nap elzárásra ítélte hétfőn Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, amiért június 12-én részt vett egy hatósági engedéllyel nem rendelkező tüntetésen, ahol az Ivan Golunov tényfeltáró újságíró hamis vád alapján való meghurcolásában bűnrészes rendőrök felelősségre vonását követelték.

A fővárosi hatóságok által előzetesen nem engedélyezett június 12-i szimpátiatüntetésen a rendőrség szerint több mint 1200 fő vett részt. A Kreml-kritikus politikus több mint 500 társát őrizetbe vették a megmozdulásokon.

Alekszej Navalnijt elviszik a rendőrök a június 12-i, Ivan Golunov oknyomozó újságíró letartóztatása ellen tiltakozó moszkvai tüntetésről.
photo_camera Alekszej Navalnijt elviszik a rendőrök 2019.- június 12-én. Fotó: VASILY MAXIMOV/AFP

Az illetékes moszkvai bíróság szerint Navalnij megint megszegte a gyülekezési jog gyakorlásával kapcsolatos szabályokat.

Navalnij, akit az Interfax orosz hírügynökség idézett, a törvényszéken azt mondta: nem sértette meg a törvényi rendelkezéseket, az őrizetbe vétele pedig megalapozatlan volt. Emlékeztetett Vlagyimir Putyin elnöknek a Golunov-üggyel kapcsolatos korábbi kijelentésére:  nem törvénytelenségről, hanem önkényről van szó.

„Félreállhattam volna önkény esetén? Én csak mentem, tudván, hogy a moszkvai rendőrség szeret őrizetbe venni”

– mondta Navalnij az orosz elnökre utalva. Csak az önkény és törvénytelenség ellen tiltakozva vett részt a meneten – mondta.

A 36 éves Golunovot június 7-én vette őrizetbe és bántalmazta a moszkvai rendőrség, azt állítva, hogy a hátizsákjában és a lakásán kábítószert találtak. Az ügy széleskörű, politikai hovatartozástól független felháborodást váltott ki Oroszországban, mert felmerült a gyanú, hogy a hatóságok hamis vád alapján próbálták meg elhallgattatni az újságírót, aki a cikkeiben gátlástalan uzsorásokról és egy, a temetkezési ágazatra rátelepedő szervezetről írt.

A bűnügyeknek az újságíró szerint moszkvai városi tisztségviselők és biztonsági szervek vezetői is részesei voltak. A kábítószerügyben Golunov végig kitartott az ártatlansága mellett. Az újságírót később kiengedték a házi őrizetéből, az ellene emelt vádat pedig ejtette a bíróság.

A botrány miatt Vlagyimir Putyin két rendőrtábornokot leváltott, és a hamis bizonyítékokat Golunov dolgai közé becsempésző rendőrök ellen vizsgálat indult, az újságírót tanúként ki is hallgatták. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.