A holland ügyészség gyanúja szerint terrortámadás lehetett a márciusi utrechti lövöldözés

Holland rendőrségi kommandós Utrechtben 2019. március 18-án. Aznap egy férfi, a hatóságok szerint a török származású Gökmen Tanis négy embert lőtt agyon egy tömött villamoson, az ügyészség szerint a bizonyítékok alapján terrorista indíttatásból.Fotó: JOHN THYS/AFP

A holland ügyészség tájékoztatása szerint "erős a gyanú", hogy a négy halálos áldozatot követelő márciusi utrechti lövöldözés elkövetőjének terrorista indítéka volt. Erre utal a levél, amit a gyanúsított, a 37 éves, Törökországban született Gökmen Tanis autójában találtak egy kézzel írt levelet. "A vallásomért teszem, Muszlimokat gyilkoltok, el akarjátok tőlünk venni a vallásunkat" - írta.

Tanis a gyilkosságokat már beismerte, a bírósággal nem volt hajlandó együttműködni. Előzetes meghallgatásán visszautasította az ügyvédi képviseletet és még csak felállni se volt hajlandó, mondván ő "nem demokrata, nem ismeri el a törvényszéket".

Ügyészségi tájékoztatás szerint Tanis már korábban is a rendőrség látókörébe került egyéb ügyek, például szexuális erőszak miatt, de nem tartották nyilván szélsőséges iszlamistaként az illetékes szolgálatok.

A március 18-án egy tömött utrechti villamoson négy embert agyonlövő Tanis következő bírósági meghallgatása szeptember 23-án lesz, előtte a sajtóhírek szerint még pszichológiai vizsgálatnak vetik alá. (Via MTI)