A holland ügyészség gyanúja szerint terrortámadás lehetett a márciusi utrechti lövöldözés

külföld
2019 július 01., 08:37
comments 40
Holland rendőrségi kommandós Utrechtben 2019. március 18-án. Aznap egy férfi, a hatóságok szerint a török származású Gökmen Tanis négy embert lőtt agyon egy tömött villamoson, az ügyészség szerint a bizonyítékok alapján terrorista indíttatásból.
photo_camera Holland rendőrségi kommandós Utrechtben 2019. március 18-án. Aznap egy férfi, a hatóságok szerint a török származású Gökmen Tanis négy embert lőtt agyon egy tömött villamoson, az ügyészség szerint a bizonyítékok alapján terrorista indíttatásból. Fotó: JOHN THYS/AFP

A holland ügyészség tájékoztatása szerint "erős a gyanú", hogy a négy halálos áldozatot követelő márciusi utrechti lövöldözés elkövetőjének terrorista indítéka volt. Erre utal a levél, amit a gyanúsított, a 37 éves, Törökországban született Gökmen Tanis autójában találtak egy kézzel írt levelet. "A vallásomért teszem, Muszlimokat gyilkoltok, el akarjátok tőlünk venni a vallásunkat" - írta.

Tanis a gyilkosságokat már beismerte, a bírósággal nem volt hajlandó együttműködni. Előzetes meghallgatásán visszautasította az ügyvédi képviseletet és még csak felállni se volt hajlandó, mondván ő "nem demokrata, nem ismeri el a törvényszéket".

Ügyészségi tájékoztatás szerint Tanis már korábban is a rendőrség látókörébe került egyéb ügyek, például szexuális erőszak miatt, de nem tartották nyilván szélsőséges iszlamistaként az illetékes szolgálatok.

A március 18-án egy tömött utrechti villamoson négy embert agyonlövő Tanis következő bírósági meghallgatása szeptember 23-án lesz, előtte a sajtóhírek szerint még pszichológiai vizsgálatnak vetik alá. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.