A kardiológusok szépen kérik, hogy tessék odafigyelni a munkavállalókra ebben a nagy hőségben

ÉLET
2019 július 01., 10:15
comments 146

Bár a munkavállalók védelmét törvény írja elő, a Magyar Kardiológusok Társaságának a hőségre tekintettel kiadott közleménye szerit ezt "sok helyen mégsem veszik komolyan". Pedig most, hogy a napi középhőmérséklet biztosan meghaladja a 25 fokot, és immár tartóssá vált a kánikula, nagyon megterhelő a munkavégzés, legyen az fizikai vagy szellemi, írják.

Szervezetünk a nagy melegben is igyekszik fenntartani állandó testhőmérsékletét, de ez ilyenkor kifejezett fizikai terhelést jelent. A szívnek többször kell összehúzódnia, így még akkor is fáradtnak érezzük magunkat, ha nem végzünk fizikai munkát.

Sok jóval nem kecsegtetnek a kardiológusok. Mint írják, ilyen nagy hőségben jellemző a vérnyomásingadozás, az általános gyengeség, a rosszullét. Nagyobb lesz az infarktusveszély, emellett az ödémásodás és a trombózis is gyakoribbá válik. Hogy a hősokkról ne is beszéljünk. Ilyenkor a szervezet fehérjéi szinte megfőnek, ez infarktusszerű tüneteket okoz, pedig semmi köze a szívhez.

Ilyen nagy melegben feltétlenül szükséges, de nem elégséges a fokozott folyadékbevitel. Az izzadással elektrolitokat - nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot és kloridot is vesztünk, ezeket is pótolni kell.

Az MKT ajánlásai szerint 11-15 óra között egyszerűen kerülni kell a szabadban tartózkodást. A munkáltatókat emlékeztetik rá, hogy amennyiben nem tudnak 24 fok alatti hőmérsékletet biztosítani, még az irodai dolgozóknak is védőitalt, legalább fél óránként 14-16 fokos vizet kell biztosítani. Ha pedig egy munkavállaló testhőmérséklete meghaladja a 38 fokot, netán fejfájásra, szédülésre, szemkáprázásra, szapora szívverésre panaszkodik, akkor azonnal abba kell hagyni a munkát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.