A rendőrség könnygázzal oszlatta szét a tüntetőket, akik behatoltak a hongkongi törvényhozás épületébe

külföld
2019 július 01., 20:04
comments 66

A rendőrség elkezdte a hongkongi tüntetések oszlatását, és helyi idő szerint keddre virradóra visszavette az ellenőrzést a törvényhozás épülete felett, amit korábban a tiltakozók egy csoportja megszállt.

photo_camera Fotó: Vivek Prakash/AFP

A rendvédelmi erők pajzsokkal felszerelve vonultak ki a törvényhozás épületét közrefogó utcákon tüntetők százainak szétkergetésére. Könnygázt és gumilövedékeket bevetettek a demonstrálókkal szemben, akik közül többen esernyőkkel próbáltak védekezni a könnygázgránátok ellen.

photo_camera Fotó: Dale De La Rey/AFP

A rendőrség szóvivője hétfő este felszólította az aktivistákat, hogy hagyják el az utcákat, és figyelmeztetett, a biztonsági erők „megfelelő erőt” fognak alkalmazni azokkal szemben, akik nem tesznek eleget az utasításnak. Egyelőre nincsenek értesülések sérültekről, vagy őrizetbe vételekről.

A kiadatási törvény módosítását célzó tervezet ellen tiltakozók egy csoportja hétfőn este behatolt a hongkongi törvényhozásba, és megszállta az épületet, aminek ablakait korábban betörték és felfeszítették a fém védőrácsokat. A rendőrség akkor meghátrált, hogy elkerülje a további konfrontációt, miután a nap folyamán órákon át paprikasprével igyekezett visszaszorítani a Pekinget bíráló tüntetőket. Az épületbe behatolt tiltakozók számát több százra becsülték.

photo_camera Fotó: PHILIP FONG/AFP

Az AFP francia hírügynökség helyszínen lévő tudósítója szerint a tüntetők kitűzték a brit gyarmati uralom alatt használt zászlót is a törvényhozás épületén. Többen sisakot és védőszemüveget viseltek, és az arcuk eltakarásával próbálták biztosítani, hogy felismerhetetlenek maradhassanak a biztonsági kamerák felvételein. A tüntetők összetörték a kamerákat, és leszaggatták a hongkongi kormányzati tisztségviselőket ábrázoló festményeket az épületben. Sok helyen a kínai vezetés elleni szövegeket fújtak a falakra, és átmázolták az egyik falfelületen a hongkongi terület mostani jelképét.

photo_camera Fotó: Dzsun Jaszukava/The Yomiuri Shimbun

A tüntetők közül sokan Carrie Lam hongkongi kormányzó lemondását, és a sérelmes kiadatási törvény módosítását célzó tervezet visszavonását követelték.

A megmozdulásokkal párhuzamosan a rendőrség szerint kb. 200 ezren, a szervezők szerint több mint félmillión vettek részt a minden évben július 1-én megrendezett demokráciapárti békés meneten. Hongkong 1997. július 1-én került vissza Kínához a brit gyarmati fennhatóság alól.

Az időközben felfüggesztett kiadatási törvény módosítását célzó tervezet lehetővé tette volna, hogy az egyébként különleges közigazgatási státust élvező Hongkong olyan feleknek (köztük Kínának és Tajvannak) adhasson ki gyanúsítottakat, akikkel eddig nem volt kiadatási egyezménye. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.