Algoritmus vezérelte macskaajtót épített egy mérnök, hogy a macskája többet ne hordhasson haza elejtett állatokat a házba

2019 július 1., hétfő 8:29

Az Amazon egyik mérnöke, Ben Hamm elégelte meg, hogy kedvenc macskája, Metric rendszeresen elejtett állatokkal állít haza. Bár Metric nyilván a terhek egyenlő megoszlása érdekében gondolta úgy, hogy besegít a háztartás fenntartásában, Hamm egyáltalán nem volt boldog, amikor éjjelente újabb halott vagy súlyosan sebesült kisállatokkal ébresztette a macskája.

Ezért aztán a gépi tanulásos technológiát alkalmazva készített egy olyan kamerával felszerelt, algoritmus vezérelte macskaajtót, amely nem engedi be Metricet, ha zsákmány van nála. A részleteket az Ignite Seattle rendezvényen kifejezetten szórakoztató formában mesélte el, ez a fenti videóban látható. 

A lényeg röviden, hogy a kamera össze volt kötve egy géplátásos algoritmussal, melyet Hamm maga írt meg. A rendszer alkalmas volt arra, hogy kiszúrja, ha érkezik a macska, és ellenőrizze, hogy van-e nála zsákmány. Ha a válasz igen, a macskaajtó negyedórára bezárult, Hamm pedig kapott egy értesítő üzenetet. Sőt, ilyenkor a rendszer automatikusan átutalt némi adományt egy helyi madártani egyesületnek, mivel a macska előszeretettel fogott el madarakat.