Az ütközés előtt a Hableány dél-koreai utasai még a szemkontaktust is fel tudták venni a közeledő Vikingen utazókkal

A május végén elsüllyedt Hableány magyar hajóskapitányának családját képviselő ügyvéd, Gulyás Krisztián az Indexnek árult el részleteket azokból a kihallgatási jegyzőkönyvekből, amiket a baleset túlélőinek vallomásaiból állítottak össze. 

Ebből kiderült, hogy  az egyik tanú szerint az ütközés előtt a Viking Sigyn utasaival még a szemkontaktusa is megvolt, aztán két nagy lökést éreztek, de a második már teljesen befordította a kishajót a vízbe. Volt, aki ezután már csak azt érezte, hogy a Hableány iszonyatos erővel szívja le a víz alá, és amikor végre sikerült felküzdenie magát, mindenütt elmerülő és felbukkanó fejeket látott. A dél-koreai turisták hallották, ahogy koreaiul azt üvöltik nekik, hogy fogják meg a mentőkötelet, különben meghalnak.

A Hableány kiemelése június 11-énFotó: botost/444.hu

A lap szerint az elsődleges szakvélemény arra utal, hogy közvetlenül az ütközés előtt a Viking radarján feltűnt a Hableány hívókódja, vagyis a szállodahajó kapitányának biztosan látnia kellett az előtte haladó városnéző hajót. Ugyanakkor az ütközés előtt másfél perccel leadott vészjelzésre mégsem reagált senki, a Viking kormányállásán felvett hangok szerint a szállodahajó kapitánya észre sem vette, hogy maga alá gyűrte a Hableányt. Az ukrán kapitánynak csak később szólt valaki, hogy „elütött egy hajót″, az ütközés után ő mégsem állt meg.

A Hableány turistahajó május 29-én nem sokkal 21 óra után süllyedt el a Margit híd lábánál, miután ütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. Fedélzetén 33 dél-koreai turista és a két fős magyar személyzet utazott, közülük az ütközést csak heten élték túl, két személy holttestét továbbra is keresik.