Az ütközés előtt a Hableány dél-koreai utasai még a szemkontaktust is fel tudták venni a közeledő Vikingen utazókkal

baleset
2019 július 02., 16:19
comments 88

A május végén elsüllyedt Hableány magyar hajóskapitányának családját képviselő ügyvéd, Gulyás Krisztián az Indexnek árult el részleteket azokból a kihallgatási jegyzőkönyvekből, amiket a baleset túlélőinek vallomásaiból állítottak össze. 

Ebből kiderült, hogy  az egyik tanú szerint az ütközés előtt a Viking Sigyn utasaival még a szemkontaktusa is megvolt, aztán két nagy lökést éreztek, de a második már teljesen befordította a kishajót a vízbe. Volt, aki ezután már csak azt érezte, hogy a Hableány iszonyatos erővel szívja le a víz alá, és amikor végre sikerült felküzdenie magát, mindenütt elmerülő és felbukkanó fejeket látott. A dél-koreai turisták hallották, ahogy koreaiul azt üvöltik nekik, hogy fogják meg a mentőkötelet, különben meghalnak.

A Hableány kiemelése június 11-én
photo_camera A Hableány kiemelése június 11-én Fotó: botost/444.hu

A lap szerint az elsődleges szakvélemény arra utal, hogy közvetlenül az ütközés előtt a Viking radarján feltűnt a Hableány hívókódja, vagyis a szállodahajó kapitányának biztosan látnia kellett az előtte haladó városnéző hajót. Ugyanakkor az ütközés előtt másfél perccel leadott vészjelzésre mégsem reagált senki, a Viking kormányállásán felvett hangok szerint a szállodahajó kapitánya észre sem vette, hogy maga alá gyűrte a Hableányt. Az ukrán kapitánynak csak később szólt valaki, hogy „elütött egy hajót″, az ütközés után ő mégsem állt meg.

A Hableány turistahajó május 29-én nem sokkal 21 óra után süllyedt el a Margit híd lábánál, miután ütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. Fedélzetén 33 dél-koreai turista és a két fős magyar személyzet utazott, közülük az ütközést csak heten élték túl, két személy holttestét továbbra is keresik. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.