Szijjártó: Megerősödtek a magyarellenes hangok és magyarellenes kirohanások a román politikai elitben

"Megerősödtek a magyarellenes hangok és magyarellenes kirohanások a román politikai elitben," jelentette ki a külügyminiszter az Országgyűlés keddi ülésnapján. Szijjártó Péter szerint

"ez nyilvánvalóan elfogadhatatlan, ezzel szemben fel kell lépni, a magyar külpolitika nem maradhat csöndben, és amikor nemzetközi fórumokon Romániával kapcsolatos kérdések kerülnek elő, a magyar álláspont nem lehet független a magyarellenes kirohanásoktól és provokációktól."

Hozzátette, hogy az úzvölgyi temetőben a jelenlegi szakértői vélemény szerint legalább húsz magyar katona holtteste fölé emeltek a románok betonkereszteket, ezt a kegyeletsértő állapotot meg kell szüntetni. Magyarország várja a román hatóságoktól, hogy büntessék meg a felelősöket.

Szijjártó szerint az új román közigazgatási törvény elfogadhatatlan, az tíz évvel veti vissza Romániát a kisebbségi jogok tekintetében, de a külügyminiszter szerint ellentétes a kétoldalú kötelezettségekkel is. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.