Dobrev Klára és Járóka Lívia az Európai Parlament alelnökei lettek

2019 július 3., szerda 14:22
309

Miután két kör után az Európai Parlament megszavazta, hogy David-Maria Sassoli, olasz szociáldemokrata képviselő legyen az elnöke, döntött az alelnökök személyéről is. 

Két magyar alelnöke is lett az EP-nek: Dobrev Klára és Járóka Lívia.

Összesen 14 alelnököt választottak, most 11-et sikerült első körben. Dobrevet a szociáldemokrata frakció, Járóka Líviát az Európai Néppárt jelölte, ahol ugye a Fidesz fel van függesztve. 

Dobrev Klára a hetedik legtöbb, 402 voksot szerezett, Járóka Líviát 349 szavazattal választották meg alelnöknek, ezzel a 10. legtámogatottabb jelölt volt a most megválasztott 11-ből. Megbízatásuk két és fél évre szól.

Az Eurológus szedte össze, hogy egy évtizede mindig van magyar alelnöke az Európai Parlamentnek. Az első Schmitt Pál volt, 2009 és 2010 között. Amikor köztársasági elnökké választották, lemondott az európai parlamenti mandátumáról és az EP-alelnökségről is. Tőkés László vette át a helyét, aki akkor még a romániai választásról jutott be az EP-be. Tőkés után Surján László KDNP-s politikus volt a magyar EP-alelnök, 2012-től 2014-ig. Őt a fideszes Pelczné Gáll Ildikó követte, akit 2017-ig kétszer is megválasztottak alelnöknek. 2017-ben az Európai Számvevőszék magyar tagja lett, és távozott a parlamentből. Járóka Lívia vette át a parlamenti tisztségét, és az idén májusi választásig be is töltötte azt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt