Dobrev Klára és Járóka Lívia az Európai Parlament alelnökei lettek

politika
2019 július 03., 14:22
comments 304

Miután két kör után az Európai Parlament megszavazta, hogy David-Maria Sassoli, olasz szociáldemokrata képviselő legyen az elnöke, döntött az alelnökök személyéről is. 

Két magyar alelnöke is lett az EP-nek: Dobrev Klára és Járóka Lívia.

Összesen 14 alelnököt választottak, most 11-et sikerült első körben. Dobrevet a szociáldemokrata frakció, Járóka Líviát az Európai Néppárt jelölte, ahol ugye a Fidesz fel van függesztve. 

Dobrev Klára a hetedik legtöbb, 402 voksot szerezett, Járóka Líviát 349 szavazattal választották meg alelnöknek, ezzel a 10. legtámogatottabb jelölt volt a most megválasztott 11-ből. Megbízatásuk két és fél évre szól.

Az Eurológus szedte össze, hogy egy évtizede mindig van magyar alelnöke az Európai Parlamentnek. Az első Schmitt Pál volt, 2009 és 2010 között. Amikor köztársasági elnökké választották, lemondott az európai parlamenti mandátumáról és az EP-alelnökségről is. Tőkés László vette át a helyét, aki akkor még a romániai választásról jutott be az EP-be. Tőkés után Surján László KDNP-s politikus volt a magyar EP-alelnök, 2012-től 2014-ig. Őt a fideszes Pelczné Gáll Ildikó követte, akit 2017-ig kétszer is megválasztottak alelnöknek. 2017-ben az Európai Számvevőszék magyar tagja lett, és távozott a parlamentből. Járóka Lívia vette át a parlamenti tisztségét, és az idén májusi választásig be is töltötte azt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.